"Vi jobbar aktivt med att inte få trängsel"

Det råder personlig lockdown och ansvaret är allas. Livsmedelsbutiker och apotek är ändå välbesökta och ibland blir det trångt.

Skylten på Coop

Skylten på Coop

Foto: Andreas Ekström

Motala2021-05-11 16:39

I butikerna görs åtgärder för att både kunder och personal ska känna sig trygga och det är noga med hur många som får vistas i butiken samtidigt. På Ica Maxi är maxantalet 473 kunder.

– Vi kommer aldrig upp i det antalet, inte när vi har storhelger ens en gång, säger butikschef Annette Linder och berättar att de i år har investerat i en kundräknare som, via en tv-skärm vid ingången, visar hur många som är inne i butiken.

Men här är det större risk att det blir trångt på vissa avdelningar, än att det kommer in för många samtidigt. För att motverka trängsel använder Maxi sig av förinspelade utrop som uppmanar kunderna att hålla avstånd. Om personalen märker att det ändå blir trångt så görs manuella utrop, då uppmanas kunderna att handla på annan avdelning en stund.

– Vi jobbar hela tiden aktivt med att inte få trängsel där vi vet att det kan bli lite tjockt. Vi har en väldigt stor butik så vi har inte samma problem som många småbutiker har, säger Annette Linder.

Mats Roth är butikschef på stora Coop. Butiken släpper som mest in 105 kunder samtidigt och för att reglera kundflödet har även de satt upp en digital skylt där det står hur många personer som handlar i butiken.

– När det är maxantal lyser skylten rött. Jag tycker att det har fungerat bra, ser man att det är rött går man inte in. Det är lite som att man inte går mot röd gubbe.

Han berättar också att om kunderna inte håller avstånd till varandra eller till personalen har personalen rätt att säga till dem som är för närgångna.

– Vi säger till folk och jag tycker att de lyssnar när man säger till, säger Mats Roth.

Apotekets lokaler är små och apotekschef Jenny Rangsjö säger att de har räknat efter de instruktioner de fått och därefter tagit till lite i underkant.

– Därför tar vi bara in åtta personer på Apoteket Kronan och två i taget på Marieberg. Sen märker vi tyvärr att folk inte tar hänsyn, man knör sig in och när vi säger till så får vi ”men jag ska ju bara…”, säger hon och tillägger att det blir personalen som få sätta stopp och be folk gå ut och vänta utanför.

På Maxi har man valt att ha trängselvärdar, i speciella västar, som pratar med kunderna.

– Vi är 120 anställda, det är säkert 20 västar ute en vanlig dag. Det beror lite på vilken tid på dygnet det är och vilken dag i veckan. Om vi ser att det blir ett stort kundflöde så tar vi på västarna direkt, säger Annette Linder.

Många andra åtgärder har vidtagits för att kunderna ska kunna hålla avstånd. Bland annat har bänkar tagits bort och ytor frigjorts.

Att rekommendationen blev hårdare i och med lockdownen har delvis märkts.

– Den fredagen som beskedet kom blev det helt tomt på kunder men efter det har det varit som tidigare, säger Jenny Rangsjö,

På Ica Maxi upplever man att det blivit lite bättre.

– En period kändes det som att det var många som hade glömt bort det. Men veckan efter personliga lockdownen märker vi att det är fler som handlar ensamma och följer folkhälsomyndighetens uppmaningar, säger Annette Linder.

– Sen har vi lite yngre kunder som kommer in med kompisgäng på kvällar, då får vår personal vara väldigt aktiv med att be att bara den som handlar ska vara i butiken. Det är hela tiden dialogen som är det viktigaste känner jag.

Butikerna gör vad de kan för att skydda både kunder och personal. Coopkedjan har diskuterat om personalen ska ha munskydd eller visir när de arbetar. Men enligt Mats Roth har man på ledningsnivå kommit fram till att de anställda inte ska använda sig av det.

– Jag vet att man pratade om det men att man inte ville signalera att folk var sjuka som arbetade här, mer än så vet jag inte, säger han.

På Apoteket jobbar personalen i munskydd eller visir i butiken och vid kassan och receptutlämningen är det plexiglasskydd.

– När vi har mycket kunder är vi också igång alla för att ingen ska behöva vänta länge, säger Jenny Rangsjö.

Personlig lockdown

Region Östergötland uppmanar alla länets invånare till en personlig lockdown från 30 april till och med 14 maj.

Dessa råd gäller:

Träffa inga andra än dem du bor med.

Stanna hemma vid minsta symtom.

Arbeta hemifrån om du kan.

Håll avstånd till andra – minst två meter.

Utgå från att alla du möter är smittade.

Personlig lockdown gäller alla, även de som har haft covid-19 med ett positivt test eller antikroppar.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!