Budgetförslaget: Färre miljoner till Motala i år

Förra året fick kommunerna miljarder från staten och de allra flesta har gjort stora överskott. I år är det mer begränsat och Motala förslås få 3,2 miljoner.

Annelie Almérus (M) och Johan Andersson (S) är inte helt överens om regeringens budgetförslag.

Annelie Almérus (M) och Johan Andersson (S) är inte helt överens om regeringens budgetförslag.

Foto: Sofia Axelsson, Anders Törnström

Motala2021-04-15 15:51

I förra årets budgetproposition skulle Motala få nästan 15 miljoner kronor. I år är regeringens förslag mer blygsamt.

– Totalt sett är det en rekordstor budget. Det är med tanke på coronapandemin. Men det går i första hand till att ta kostnader för sjukvården, säger riksdagsmannen Johan Andersson (S).

I år skulle Motala därför endast få 3,2 miljoner kronor. De pengarna ska gå till satsningar på sommarjobb till unga (800 000 kronor), lovskola (1,6 miljoner kronor) och lovaktiviteter (cirka 700 000 kronor).

– Lovskola handlar om lärarlöner och är något som behövs när det varit distans både på gymnasiet och vissa grundskolor, säger Johan Andersson.

I budgeten finns också en stor satsning på arbetsmarknadsinsatser. En stor pengapåse avsätts för extratjänster, en insats för personer som står långt från arbetsmarknaden.

– Där har Motala tidigare varit väldigt framgångsrika, säger Johan Andersson.

Förra året fick kommunerna en ramhöjning och flera extra insatser till äldreomsorgen. Blir det något sådant i år?

– Nej. Där tänker man att de får klara sig utifrån den stora ramhöjning som man faktiskt fick förra året, säger Johan Andersson.

Tror du att Motala kommun är nöjda med det här budgetförslaget?

– Det är en bit på väg, säger han och fortsätter:

– Konjunkturen i Motala ser ändå relativt bra ut. Det finns problem i vissa branscher som restaurangnäringen, men över lag ser det bra ut.

Kommunalråd Annelie Almérus (M) hade velat se mer satsningar mot arbetslösheten och resurser till polisen.

– Arbetslösheten har vi fått hantera själva med egna insatser, säger hon.

Förra året fick kommunen stora statsbidrag vilket gjorde att man gick plus med 64,8 miljoner kronor. De flesta andra kommunerna i landet gjorde också överskott.

– I kommunerna gillar man att få sådana här generella statsbidrag som man kan använda som man vill. Men överskotten visar ju att behoven som ansågs finnas då egentligen inte fanns. Det blir lite fel för det här är pengar som kunde använts till andra sektorer som kanske ännu mer behövt stöd, säger Johan Andersson.

Annelie Almérus menar att staten där borde tänkt mer långsiktigt.

– Man kunde gott hållit inne lite med pengarna förra året och fördelat dem även i år. Nu har vi fått hantera det i vår egen redovisning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!