Vid alliansens presskonferens deltar representanter från de fyra olika partierna, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.
– Vår budget tar ansvar för framtiden, inleder Mark Henriksson (M).
Målet är att nå ett resultat på 2,0 procent utan att höja skatten.
Han tycker att hela kommunen ska vara så optimerad som den kan vara, och pratar om en kontinuerlig omställningsresa där kommunen arbetar för en effektivare organisation.
– Vi tittar på vad vi måste göra, hur ska vi göra det på bästa sätt. Digitalisering är ett stort hjälpmedel, säger Henriksson.
– Samtidigt som vi växer och effektiviserar vår verksamhet, så är det väldigt viktigt för oss i Alliansen att vi måste värna grunduppdraget. Därför har vi tagit beslut att varje år öka nämndernas ramar för demografi, prishöjningar och lön.
Han förklarar att nämnderna 2023 kommer att få ett tillskott på 81,7 miljoner. Samtidigt behöver kommunen spara: 61 miljoner under 2023, enligt Alliansen.
– Vi vill hitta smarta lösningar så det inte drabbar kärnverksamheten.
Ge konkreta förslag.
– Verksamheterna har tagit fram olika sparbeting. Det handlar om att man gör samma verksamhet men på ett effektivare sätt. Där tror vi att man kan hitta runt 25 miljoner under 2023.
Enligt honom behöver kommunen sänka ambitionsnivån på vissa områden, bland annat inom arbetsmarknadsenheten, och få ökade intäkter i form av hyror. I budgeten står det till exempel: "Vi har även identifierat korttidsplatser inom socialtjänsten som ett område där det finns möjlighet att minska nivån på antalet platser".
Alliansen vill satsa på personalen.
– Vi kommer höja bidraget vi ger för friskvårdssatsningar, från 1 500 till 2 000 kronor per anställd, säger Kenneth Söderman (L).
En av kommunens utmaningar framöver är kompetensförsörjningen.
– Mycket fokus ligger på att bevara den personal vi har, men även rekrytera, säger Henriksson.
De vill vara en attraktiv arbetsgivare och ska bland annat jobba med talanginventering och inleda ett mentorprogram.
Henriksson riktar ljuset mot tillväxt.
– I 2023 års budget ska vi jobba med att ta fram en tillväxtstrategi. Vi ska bygga minimum 150 nya bostäder per år. De första fyra åren kommer vi bygga 250 bostäder per år.
– Vi jobbar aktivt med statsutveckling. Under nästa år tar vi fram en ny fördjupad översiktsplan för Motala tätort och för Borensberg. Vi vill växa även på landsbygden, säger han. Där vill de bland annat skapa nya servicepunkter.
– Det är superbra att man inte alltid måste bege sig in till tätorten varje gång man ska uträtta ett ärende, säger Maria Persdotter (C), och lyfter att de fortsätter kämpa för tågstopp i Godegård.
Alliansen vill möjliggöra arbetspendling mellan regionerna och satsa på bredbandsutbyggnaden utanför tätorten.
De vill också skapa bra förutsättningar för näringslivet.
– Vi vill bli ännu bättre på kundservice och ha en tät dialog med företagen. Planen är att vi ska införa ett näringslivsråd under kommande höst/vår, säger Henriksson, för att stärka kopplingen till näringslivet.
Idag jobbar kommunen genom Tillväxt Motala, Henriksson förklarar att de vill skapa ett större näringslivsråd där de kan få representanter från alla branscher.
– Så vi kan känna företagarna och dess behov, och forma vår politik efter det.
De jobbar även för strategiska markförvärv och utbyggnad, både i tätort och på landsbygd.
– För att nya företagsetableringar ska bli möjliga, eller bostäder.
Besöksnäringen är något de vill satsa på lite mer.
– Vi jobbar med detta, bland annat med Lalandia, men vi ser att många fler skulle kunna komma till Motala. Vi kommer aktivt marknadsföra oss och försöka knyta ännu fler besöksnäringar till Motala. Det genererar folk, köpkraft och är bra för våra företag.
För Skola och vuxenutbildning lyfter Erik Forslund (KD) bland annat att de jobbar hårt med likvärdig skola. De vill också se ett Campus Motala.
Han kommer in på vård- och omsorg.
– Självbestämmande är en positiv drivkraft inom omsorgsområdet, därför vill vi fortsätta att välkomna alternativa utförare, säger han.
Inom hemtjänsten anser de att det finns potential för verksamhetsutveckling genom tekniska hjälpmedel och digitalisering.
– Under 2023 kommer vi få fram 30 nya platser på särskilt boende, på Åkervallen, där gör vi tilläggsbygge. Under 2024 kommer vi att göra en förstudie för ett nytt särskilt boende för äldre i Borensberg.
Alliansen vill också göra flertalet investeringar och reinvesteringar de kommande åren.
– Det är stora satsningar, säger Kenneth Söderman (L).
– Till exempel Borensberg Östra (skolor och förskolor i Borensberg, Fornåsa, Klockrike och Österstad, reds. anm), det måste vi ta sats för i budgeten.
De nämner också att gymnasieskolorna måste byggas om, och att ishallarna och simhall finns med i budgeten, och reinvesteringar för att åtgärda det eftersatta underhållet.
– Investeringar som ska göras för att en fastighet ska bevaras i den ursprungliga formen den hade och funktionen. Tidigare har man sparat på underhåll, det är lätt att göra det i det korta perspektivet. Så småningom blir det dyrare. Vi ser att vi har reinvesteringar som ligger på 130-170 miljoner per år för att vidmakthålla det kapital vi har, säger Söderman.
– När vi räknar ihop de tre åren så landar vi på ungefär 2,2 miljarder i investeringar. Det baserat på de önskemål och behov ifrån förvaltningarna, säger Söderman.
I de 2,2 miljarderna ligger det för 2023 satsningar på skolorna med 300 miljoner. De tänker också göra investeringar inom stadsutveckling och trafik, bland annat centralt parkeringshus.
Hur ska investeringarna finansieras?
– Vi vill göra en koncernbildning med, och bolagisera Platen. I nästa skede ser vi över om vi kan avyttra några av fastigheterna, säger Söderman och menar att de då kan frigöra kapital för de investeringsbehov som finns.