Brottsmisstanken kom som en chock

Kemax Verktyg i Motala uppmanades att förnya sin anmälan om miljöfarlig verksamhet. Trots att så också skedde fälls företaget drygt ett år senare för miljöbrott. Kemax marknadschef Kenth Jansson är minst sagt upprörd: "Kommunen gick bakom ryggen på oss", säger han.

SLUTET. Vår verksamhet handlar inte om att släppa ut miljögifter. Utan om vätskor i slutna maskinsystem, säger vd Robert Svanström och marknadschef Kenth Jansson.

SLUTET. Vår verksamhet handlar inte om att släppa ut miljögifter. Utan om vätskor i slutna maskinsystem, säger vd Robert Svanström och marknadschef Kenth Jansson.

Foto: Anders Rörby

MOTALA2018-02-16 18:00

1985 startar Kenth Jansson småföretaget Kemax Verktyg. Produktsortimentet utgörs av pressverktyg och specialmaskiner till bil- och vitvarutilllverkare. I produktionen används olika typer av oljor och skärvätskor vilket gör verksamheten anmälningspliktig som miljöfarlig. Allt är också i sin ordning i det avseendet fram till hösten 2016.

– Jag sålde företaget 2012 och lämnade det också helt. Men köparna klarade inte av att driva det och i augusti 2016 blev det konkurs. Men kunderna var angelägna om att leveranser skulle fullföljas så efter att blivit tillfrågad valde jag att köpa tillbaka bolaget tillsammans med Robert Svanström, berättar Kenth Jansson.

Övertagandet sker en månad efter konkursen och produktionen kommer igång. Samtidigt gör miljö- och hälsoskyddsenheten en oanmäld inspektion där man påpekar att den miljöfarliga verksamheten måste anmälas på nytt.

– Jag var väl medveten om reglerna sedan tidigare. Nu hade det bara inte hunnits med när det var bråttom med att få igång produktionen igen. Det gällde också att rädda 14–15 arbetstillfällen, säger Kenth Jansson.

Kommunens inspektörer påtar sig att skicka rätt blankett för anmälan. Den dröjer sedan två månader och returneras ifylld till kommunen. Därefter hör företaget inget förrän åtta månader senare – i augusti 2017. Kenth Jansson underrättas som firmatecknare om att han ska förhöras av polis för misstänkt miljöbrott.

– Vi förstår nu att kommunen polisanmälde oss direkt efter besöket, men utan att säga något om det. Var det verkligen nödvändigt att anmäla med tanke på de omständigheter vi befann oss i? Jag tycker man gått bakom ryggen på oss på ett fruktansvärt fult sätt.

Förundersökningen leder till rättegång och i slutet av januari i år döms Kemax att betala 50 000 i företagsbot för miljöbrott. I korthet tar inte tingsrätten hänsyn till några omständigheter utan går strikt på att miljöfarlig verksamhet ska vara anmäld innan den kan starta. Kenth Jansson är medveten om att formellt är ett brott begånget och erkänner. Ändå är han tuff i sin kritik:

– Jag bryr mig inte om pengarna. För oss handlar det om principer. Hur hårt behöver man driva saken? Inget hade förändrats i förhållande till Kemax förra tillstånd. Det handlar inte om utsläpp utan om kemikalier i slutna maskinsystem och så några oljefat. Och en anmälan gjordes ju. Vi tycker att det är hög tid för Motalas politiker att vakna upp. Det är sådant här som gör att kommunens företagsklimat rankas lågt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om