Diskussionen kring bristen på vårdpersonal i Region Östergötland har sedan en lång tid tillbaka varit aktuell. Senast i våras larmade Distriktläkarföreningen om att läkarbristen kan leda till bland annat vårdskador och felsatta diagnoser.
Bristerna visar sig även på Mariebergs vårdcentral. I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver företrädare för Vårdförbundet om situationen på vårdcentralen. Lokala skyddsombudet, Anna-Kajsa Klack, svarar via mejl:
”Vi på vårdcentralen Marieberg har haft en pressad situation under en längre tid. Detta beror framförallt på en stor läkarbrist vilket spiller över på sjuksköterskegruppen och leder till en obalans mellan krav och resurser som ger stress och stressrelaterade symtom".
Hon fortsätter:
"Vi ser även att läkarbristen innebär en ökad patientsäkerhetsrisk".
För att få hjälp med situationen tog hon hjälp av huvudskyddsombudet att kontakta Arbetsmiljöverket.
– Här har vi skrivit utifrån den oro som finns på arbetsplatsen och gruppens mående, säger Hedvig Axén, huvudskyddsombud.
I anmälan pekar man även på att ledningen inte gjort några förändringar när arbetsgruppen påtalat problemen utan de ska enligt anmälan ha mötts med ett hopp om förbättring. Förbundet har även haft svårt att få till en dialog när anmälan lyftes på facklig nivå. Därmed kommer Arbetsmiljöverket nu göra en utredning.
– Det blir en oerhört stressad situation när patientlistorna växer, oron för vårdskador blir större och patienterna vet redan när de ringer att de inte kommer få en tid, säger Hedvig Axén.
Hur påverkar detta patienterna?
– Det påverkar patienterna väldigt snabbt. Oftast går en tid med en sjuksköterska att fixa. Vi måste tyvärr prioritera mellan de som söker vård. Behöver du träffa läkare så finns det inga läkartider.
Finns det patienter som blivit sämre under tiden man fått vänta?
– Ja, jag tolkar mina kollegor så. Det behöver inte alltid innebära något jätteallvarligt. Men det är inte bra i något fall. Det finns många sköra och äldre där det kan gå fort. Många kunde mått bättre och fått en kortare vårdtid om man hade fått komma tidigare. Har man brist på läkare så kan man inte ha mottagningsverksamhet heller.
När tidningen försöker nå ansvarig chef, Erika Nyberg, skriver hon via mejl att hon i det här ärendet väljer att inte svara på några frågor.
Finns det en risk att vårdcentralen måste stänga?
– Att stänga en vårdcentral gör man inte särskilt ofta. Men det är ju som vilket ställe som helst. Har du ingen busschaufför kan inte bussen åka, säger Hedvig Axén.
Arbetsmiljöinspektör Mia Tern meddelar via mejl att en inspektion är inbokad den 12 november.
– Sedan vill vi att arbetsgivaren ska ta reda på hur situationen ser ut och vilka lösningar som finns. Vi vill ha konkreta åtgärder på hur man löser situationen som är just nu, inte om några månader, säger Hedvig Axén.
Mia Tern skriver vidare i sitt mejl att alla parter kan komma med information efter inspektionen och efter det kan myndigheten ta ställning. Där är jurist, beslutsfattare och experter inblandade.
Det finns ingen information när beslutet kommer vara klart.