Pfas är en samling miljögifter som ansamlas i kroppen och därför kan vara hälsoskadligt. Ämnet finns bland annat i släckningsmedel och har upptäckts i området kring räddningstjänstens övningsfält i Smedsby. Eftersom kommunen planerar för ett nytt bostadsområde i närheten, Bråstorp etapp 2, har omfattande provtagningar gjorts i närområdet.
I somras fick svaren från dessa undersökningar kommunen att agera och sätta upp varningsskyltar vid Tomtestigen i skogsområdet intill övningsplatsen och där Rödbäcken mynnar ut i Vättern. Skyltarna informerar om att man inte ska låta barn leka i vattnet eller låta djur dricka det.
Trots pågående åtgärdsutredningar kring pfas valde samhällsbyggnadsnämnden att gå vidare med detaljplanen för det nya bostadsområdet. Men nu väljer kommunstyrelsen att agera annorlunda.
– Vi sätter paus i det arbetet just nu, med tanke på pfas. Istället ska man fokusera på planerna för bostäder i etapp 3. Det är bättre än att vi förivrar oss, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).
Bråstorp Etapp 3 är området norr om Bråstorpsskolan och Hökartorget där man planerar för över 2000 nya bostäder.
Innan kommunstyrelsens beslut tittade tjänstemännen på andra alternativ. Men förslaget om hur situationen skulle hanteras innebar nya dagvattenlösningar vilket skulle kräva stora mängder fyllnadsmassa. Det skulle också innebära ett tapp om 15 villatomter vilket totalt skulle kosta kommunen tio miljoner och det skulle ändå saknas en lösning för den tomt som avsatts för en ny förskola. Därför är tjänstemännens förslag att man nu alltså ändå ska gå vidare med det ursprungliga detaljplaneförslaget och inväntar saneringen. För det finns 30 miljoner kronor avsatta och arbetet är planerat att påbörjas under året.
– Vi måste vidta åtgärder och säkra så att det inte läcker ut pfas i Vättern, säger vice ordförande Kenneth Söderman (L) och fortsätter:
– Vi måste lösa det här. Och det måste också lösas innan vi går vidare med bostadsplanerna.
Det finns bostäder i Smedsby och Varamon som ligger i närheten av det här området. Kan pfas-föroreningarna bli ett problem även för dem?
– Nej, inte för de boende i dag, men om man vistas i skogsområdet så ska man inte låta barn leka i vattnet i dikena eller låta djur dricka det, förtydligar Kenneth Söderman.