Göta Kanalbolag har som mål att minska mängden inköpt energi, och vill installera solceller på flera orter längs kanalen. Bland annat i Sjötorp vid Värnen, och här i Motala – i hamnen.
– Vi har anläggningar som förbrukar en hel del på sommaren. Det är bra om dessa kan generera energi, som kan gå direkt till förbrukningen, säger Göta Kanalbolags fastighetschef, Henrik Pettersson.
Planen är att låta montera solcellerna på Platensgatan 8.
– Det är på gästhamnsservicebyggnaden framförallt och på cafét intill. Taken ut mot vattnet, på södersidan, skulle kunna vara lämpliga.
Motala kommun fick bygglovsansökan i december förra året, än har man inte kommit fram till något beslut.
– Vi har skickat frågan på remiss till länsstyrelsen, för att få input i kulturmiljöfrågan som är en parameter i bedömningen, säger Sani Muric, plan- och byggchef.
Länsstyrelsen ställer sig dock inte upp och applåderar. I ett yttrande daterat den 8 mars sågar de hela idén, och menar att solcellerna skulle påverka kulturmiljön – som är av riksintresse – negativt, och innebära en förvanskning.
Henrik Pettersson håller inte med.
– Jag kan förstå deras synpunkt lite, men även om det ligger i en känslig miljö så är det inte gamla byggnader. De är nyuppförda sedan det var en brand där 2007, säger han och fortsätter:
– Om man gör det på ett smakfullt sätt borde det kunna passa in. Vi tycker inte att det skadar. Det handlar om ett hållbarhetsfokus. Det är det som är bakgrunden att vi drar igång det här.
I yttrandet skriver länsstyrelsen att det inte skulle vara passande att montera paneler med svarta solceller i ett område som domineras av byggnader täckta av rött lertegel. De menar att solcellerna skulle framträda markant.
Hur mycket energi skulle solcellerna kunna generera?
– Jag kan tänka mig att det rör sig om mellan 30–40 tusen kilowattimmar, per år, säger Henrik Pettersson.
Hur det blir återstå att se, samhällsbyggnadsnämnden kommer att fatta ett beslut om ungefär en månad.
– Att det är ett riksintresse, en kulturmiljö, väger tungt. Samtidigt ser kommunen väldigt positivt på solceller. Det är också ett statligt intresse i grunden. Det är två intressen som står lite emot varandra. Länsstyrelsens remissvar är av betydelse för vår bedömning då länsstyrelsen bevakar riksintressen, säger Sani Muric.