Långvariga problem med nedskräpning vid Blå lagunen

Motalabon Lill Högberg åkte till den så kallade Blå lagunen mellan Motala och Skänninge för ett dopp i det vattenfyllda grustaget. Men hon vände och åkte därifrån, äcklad av nedskräpningen.

Så här ser det ut i diket nedanför den ficka som folk parkerar i vid vägen. En soptipp eller skogsdike? Det är frågan det.

Så här ser det ut i diket nedanför den ficka som folk parkerar i vid vägen. En soptipp eller skogsdike? Det är frågan det.

Foto: Anton Rimstedt

Motala2024-08-01 12:00

– Det var använda blöjor, toapapper, pizzakartonger och annat skräp. Vi skulle bada, men det var så otrevligt så vi vände och åkte därifrån, säger Lill Högberg.

Lika länge som människor har njutit av den lite avskilda oasen mellan Motala och Skänninge, nära Varv, så har markägarna fått utstå nedskräpning.

– Vi har försökt städa i 30 års tid och vi har testat det mesta. Man kan tycka att det folk tar med sig hit ska de också kunna ta med sig åt andra hållet, men det verkar väldigt svårt, säger den nuvarande markägaren Johan Granath.

Efter många år av försök, av såväl Johans pappa, Johan Granath själv som grannar och angränsande markägare, så är han både fattig på nya idéer och en aning uppgiven.

undefined
Det gamla grustaget som har fyllts med vatten är ett populärt tillhåll för badgäster, men det finns en tydlig baksida med detta…



– Vi har under åren testat skyltar, soptunnor och exempelvis under sommaren 2018 med alla eldningsförbud så gick vi själva runt och släckte engångsgrillar. Soptunnorna hade vi tills någon kastade just en engångsgrill i dem och det började brinna i tunnan, säger Johan Granath.

Han har tidigare hittat det ena märkligare än det andra och tror att folk, utöver nedskräpning i samband med bad, också använder området som en extra soptipp. 

– Vi har exempelvis hittat flera tvättmaskiner och torktumlare, som folk alltså har dumpat här. Ska jag vara ärlig så har den där sjön mest orsakat oss stök genom åren, säger Johan Granath, men är noga med att tillägga:

– Vi är i grunden positiva till att folk kommer hit och badar och jag tycker såklart att allemansrätten är något bra, men med den rättigheten kommer också skyldigheter.

undefined
Plastflaska.
undefined
Toapapper i skogen.
undefined
Så här ser det ut intill bilvägen, precis vid den stig som tar en ner till Blå lagunen.



Allemansrätten är omnämnd i grundlagen och regleras i Miljöbalken, där det står: "Var och en som utnyttjar allemansrätten eller annars vistas i naturen skall visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med den".

Så vad kan man göra åt problem med nedskräpning på privat mark? Utan att snåra in sig i juridik så har Lill Högberg, Motalabon som "vände i dörren" till Blå lagunen, ett exempel från Stockholm.

– Jag vet ett liknande ställe där markägaren stängde av för allmänheten, genom att sätta upp hinder för bilar att parkera och komma intill.

Johan Granath förstår förslaget och har delvis testat det också.

– Min erfarenhet är att då flyttas bara problemet, när folk istället parkerar på andra ställen som är mindre lämpliga, där bilarna är mer i vägen och där vi istället får klagomål från grannar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!