"Vi måste växla upp och in i framtiden"

En skärgårdsmiljö i Motala. Det är vad Byggstatik/Tegelviken projektutveckling vill erbjuda genom det omtalade bostadsprojektet i Tegelviken. Nu är skisserna över de planerade bostäderna färdiga.

Byggstatik/Tegelviken projektutveckling, med vd Lars Ström i spetsen, vill bygga bostäder i Tegelviken. Tanken är en skärgårdsmiljö i anslutning till den befintliga båtklubbsverksamheten.

Byggstatik/Tegelviken projektutveckling, med vd Lars Ström i spetsen, vill bygga bostäder i Tegelviken. Tanken är en skärgårdsmiljö i anslutning till den befintliga båtklubbsverksamheten.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2024-01-09 05:30

– Vi måste växla upp och in i framtiden om vi ska ha någon stad kvar och någon stadskärna över huvud taget, säger Lars Ström, vd på Byggstatik, och tillägger:

– Och då tycker vi det här projektet är ett sådant, bland annat.

Han sitter i en konferenslokal på Glimmervägen, där företaget håller till, för att berätta om det planerade bostadsprojektet i Tegelviken. Tanken är cirka 36 lägenheter, fördelade i tre längor, samt 37 parhus.

– Det är präglat av en skärgårdsmiljö. Det är inte meningen att det ska vara massor asfalterade ytor, utan det ska vara känslan av ett eget litet samhälle.

undefined
"Vi måste växla upp och in i framtiden om vi ska ha någon stad kvar och någon stadskärna över huvud taget", säger Lars Ström, vd på Byggstatik.

Motala båtklubb Tegelviken, som i dag arrenderar en del av den mark som Byggstatik vill bygga bostäder på, har tidigare framhållit att det inte går att få både bostäder och klubben i samma område. Lars Ström menar att det inte stämmer.

– Vi har sagt att vi vill göra det här och landa ihop med kommunen och ihop med båtklubben. Vi vill inte stå emot någon utan vi vill ha samsyn och att alla tycker att det ska bli bra för Motala helt enkelt.

Skulle er syn på projektet påverkas om kommunen och båtklubben inte hittar en lösning och båtklubben därmed försvinner?

– Jag ser inget annat än att båtklubben och Motala kommun kommer att komma överens om det här.

Lars Ström fortsätter:

– Ska vi ha epitetet sjöstad måste vi samsas, anser jag. Det är inte den enas död och den andras bröd utan vi måste jobba åt samma håll. Jag är helt övertygad om att om vi kan få positivt drag i det här kommer det här att vara som ett lok.

Den kritik som projektet mött, inte bara från båtklubben utan också från medborgare och vissa partier, har aldrig fått honom att tveka. Viss kritik har handlat om den höga ljud- och bullervolym som råder runt en båtklubbsverksamhet, men enligt vd:n är det inget problem.

– Vi får bra signaler från väldigt många som är positiva och som både ringer och pratar positivt om projektet bland både invånare och båtägare, menar Lars Ström.

Dessutom lyfter han att ett plank med växtlighet, som ger ett skydd mot buller, planeras. Alla fönster som vetter mot båtklubben ska också vara extra förstärkta.

undefined
Förhoppningen med bostadsprojektet i Tegelviken är att hitta en samsyn där alla parter är överens, menar Byggstatiks vd Lars Ström.

De planerade parhusen ska bli bostadsrätter, men enligt vd:n kan det också bli tal om hyreslägenheter.

– Vi ser gärna en blandning av boende.

Hur kommer priserna se ut?

– Om jag säger så här, när vi utgår från våra kalkyler använder vi Södra stranden för det var den senaste nybyggnationen i strandnära läge i Motala, säger han, men förklarar också att kalkylerna inte har uppdaterats sedan skisserna över husen blev färdiga.

Hur mycket pengar har ni lagt på projektet hittills?

– Det vill jag inte säga, men det är åtskilliga hundratusen. Det är över en halv miljon i alla fall.

Finns det, i och med det, någon oro för att projektet inte ska bli av?

– Jag känner inte att det är en oro. Det finns alltid synpunkter som myndigheterna kan komma med, men jag har varit med om liknande projekt i andra delar av Sverige.

undefined
Lars Ström, vd på Byggstatik, menar att företaget inte känner någon stress kring bostadsprojektet. "Vi är vana vid att en sådan här process tar lång tid", säger han.

Däremot är det alltid en risk att sätta i gång projekt, konstaterar Lars Ström.

– Den här lågkonjunkturen och räntan hade vi kanske inte räknat med, men det är sådant man får hantera. Vi känner oss ganska trygga i och med att intresset har varit så oerhört stort.

Enligt honom finns det redan en "inofficiell kö", som hade kunnat fylla nästan samtliga av de planerade bostäderna.

– Vi ser ingen ekonomisk risk i det här heller. Visst, det är en utmaning nu, men det är inte inflyttning nu. Då hoppas vi att ränteläge och allting har stabiliserat sig.

Ser du någon risk för att det inte ska gå att fylla de resterande bostäderna?

– Nej, säger Lars Ström och förklarar att företaget heller inte är intresserade av att fylla på kölistan mer innan detaljplanen är godkänd.

Vad är nästa steg för er?

– Nästa steg är att vi lämnar in detaljplanen för granskning, säger vd:n och förklarar att det väntas ske under första kvartalet 2024, troligen i februari.

Hur mycket tålamod har ni för det här projektet, om det skulle vara så att saker drar ut på tiden?

– Vi är uthålliga. Vi är ett företag som är baserat här i Motala och vi tycker att det här är så pass intressant för Motalas och vår del, så har det tagit den här tiden sedan 2017 har inte vi någon anledning att lägga ner det bara för att det drar ut på tiden. Vi är vana vid att en sådan här process tar lång tid, säger Lars Ström och tillägger:

– Vi känner ingen stress alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!