Bilägare utsätts för oseriösa skrotbilsköpare

Bilägare drabbas av oseriösa skrotbilsköpare som bara tar värdefulla delar av bilen och sedan lämnar resten.

Johan Tiljö, delägare på Fornåsa Bildemontering, har flera gånger den senaste tiden fått samtal från personer som har fått problem med sina sålda skrotbilar. Ofta har bilarna strippats på katalysatorn och sedan blivit lämnade.

Johan Tiljö, delägare på Fornåsa Bildemontering, har flera gånger den senaste tiden fått samtal från personer som har fått problem med sina sålda skrotbilar. Ofta har bilarna strippats på katalysatorn och sedan blivit lämnade.

Foto: Rita Furbring/Jimmy Persson/Marie Hedenlund

Motala2021-10-19 06:00

Johan Tiljö är delägare på Fornåsa Bildemontering, under den senaste tiden har företaget fått flera samtal från människor som sålt sin skrotbil, men det visar sig att köparen bara tagit delar av bilen och lämnat kvar resten.

– Just nu är det gott om lycksökare som far omkring och vill köpa bilar och katalysatorer, saken är att de ofta inte tar bilen utan bara katalysatorn. Tyvärr är de enkla att sälja både med eller utan kvitto på en ljusskygg marknad.

Johan Tiljö förklarar att köparen exempelvis kan komma överens med ägaren om att hämta bilen. Ägaren upptäcker efter ett tag att bilen står kvar utan exempelvis katalysatorn. Har då ägarbyte skett får ägaren inte laglig rätt att flytta eller skrota bilen.

Hur ska man bäst gå till väga om det inträffar?

– Höra av sig till polisen, men problemet kvarstår att du inte längre äger bilen och därmed inte får skrota den. Det är ingen lätt sits säljaren hamnar i. Några vi haft samtal med har till och med haft bilarna på betalparkeringar och tvingats betala tills det löst sig.

– Det är tråkigt när människor ringer hit och råkat ut får det här problemet. Det enklaste en säljare kan göra är att alltid ta kontakt med en auktoriserad bildemontering när du ska skrota bilen, det blir bäst för alla i slutändan.

Marcus Hoppe är förundersökningsledare på Motalapolisen och tydliggör att de sällan kan hjälpa till i dessa ärenden.

– Det är uppenbarligen ett problem. Men så länge säljaren fått betalt för bilen och ägarbyte skett så är det inget brott att bara hämta delar av sin egen bil, även om de inte tar med sig den.

Transportstyrelsens strateg Christofer Kärrdahl förklarar att deras roll också är begränsad i de här frågorna.

– Vi kan bara ge råd om hur man kan motverka att detta sker. Använder man vår digitala tjänst för att göra ägarbyte så måste både säljare och köpare identifiera sig. Man kan också be om mer än personnummer vid försäljning, be att få se körkort men framför allt vara tydlig med att köparen får ta med sig bilen direkt.

Veronica Bodin är trafikingenjör på Motala kommun och förklarar att kommunen är skyldiga att vara behjälpliga till människor som blivit drabbade.

– Fordonsägaren får uppmaning att inom 30 dagar flytta fordonet, om det ej sker förflyttar vi fordonet till vår uppställningsplats och den förflyttningskostnaden betalas av markägaren. 30 dagar efter det övertar vi äganderätten och kan då skrota bilen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!