Sjuksköterskorna har kämpat för att få tillbaka en efterlängtad arbetstidsmodell. När arbetsgivaren till sist säger ja, säger deras fackförbund nej.
Besvikelsen är stor när ett stort antal sköterskor satt sig för att diskutera frågan i ett personalrum på lasarettet i Motala. Det är sammanbitna miner och kritiska kommentarer.
Fram till 2010 arbetade sjuksköterskorna vid Medicinska specialistkliniken (MSK) enligt arbetstidsmodellen 90/10. Den innebär att man jobbar 90 procent, men har 100 procents lön.
Största delen av de 90 procenten schemaläggs, medan en mindre del är flexibel och används för att täcka upp vid sjukdom och ledighet.
– Arbetsgivaren ger tio procent. Vi ger vår flexibilitet och landstinget behöver inte ta in dyra hyrsjuksköterskor, säger Karin Ragneby som jobbar på akuten.
Hon menar att 90/10 gör arbetsplatsen mer attraktiv.
– Just nu saknar vi 25 sköterskor här. Bra arbetstider skulle locka fler att söka hit.
Sjuksköterskorna ser fler fördelar med 90/10, både för dem själva och för arbetsgivaren.
– Vi har en ständigt hög belastning på avdelningarna. 90/10 gör att vi orkar bättre plus att patientsäkerheten ökar. Den är en vinst för arbetsgivaren, annars skulle man inte gått med på att införa den igen, hävdar Birgitta Andersson, sjuksköterska på akutenheten.
Sedan 90/10-modellen togs bort för cirka fem år sedan har sjuksköterskornas fackförbund – Vårdförbundet – legat på för att få tillbaka den. När nu arbetsgivaren, landstinget, säger ja så nobbar Vårdförbundet att skriva på ett avtal.
– Facket säger att de jobbar centralt för att få ner nattarbetstiden och då vill de inte ha några lokala avtal, förklarar Birgitta Andersson.
I stället har Vårdförbundet kommit med ett motbud, att sjuksköterskorna ska fortsätta jobba full tid som nu, men i stället kompenseras med en löneförhöjning på tio procent.
– Det är orimligt. Arbetsgivaren kommer aldrig att gå med på det, protesteras det.
En spontan handuppräckning visar att många av de församlade är beredda att gå ur Vårdförbundet som en missnöjesmarkering.
– Facket är dåligt insatt, de som jobbar där förstår inte fördelarna med modellen, säger någon.
Fackförbundet Kommunal som organiserar MSK:s undersköterskor har däremot sagt ja till 90 10.
– Det blir konstigt när vi ska jobba ihop och samtidigt ha olika arbetstidsmodeller, säger en sjuksköterska och får instämmande nickar.
"Hur ska vi gå vidare"? frågar Karin Ragneby, men ingen har något svar just nu.
Avslaget berör omkring 130 sjuksköterskor på MSK. Där ingår akutenheten, vårdavdelningarna 13 och 14 samt LAH (Lasarettsansluten hemsjukvård).