Av anmälan till IVO, som upprättats av chefläkare Erik Fransson, framgår att då det råder besöksförbud för anhöriga, fick patienten själv träffa en akutläkare. Denne bedömde att det rörde sig om besvär från muskulaturen i nacken så patienten ordinerades smärtstillande samt vidare kontakt med sin vårdcentral.
Någon dag senare försämrades tillståndet och patienten fick föras till US med ambulans. Där konstaterades, efter skiktröntgen, ett pulsåderbråck som krävde operation.
Fransson skriver att efterförloppet blev komplicerat. Vid anmälningstillfället gick det inte att bedöma prognosen då vårdåtgärder fortfarande pågick.
En orsak till den fördröjda diagnosen var besöksförbudet för anhöriga, enligt läkaren.
"Hade den anhörige följt med på läkarbesöket hade symtombilden kunnat klargöras så att de allvarliga sjukdomssymtom som faktiskt förelåg tydligare framkommit. Detta hade högst sannolikt bidragit till radiologisk utredning och att korrekt diagnos kunnat ställas. Då hade patienten kommit till adekvat vård tidigare".
Ser ni större risker med försenade diagnoser när anhöriga inte får följa med in på akuten?
– Vi har inte sett andra konkreta fall där besöksförbudet medfört försenad diagnos, men det kan finnas ett mörkertal. Vi har därför lyft ärendet i hela Regionen, inte bara gällande akutmottagningarna. Det är viktigt med anhörigas delaktighet och besöksförbudet på grund av pandemin är ju ett nytt fenomen, säger Erik Fransson.