Kommunens nya coronabeslut: stänger och kör distans

Vuxenutbildningen ges på distans, öppna förskolan stänger och invånarna uppmanas att inte besöka kommunhuset. Nu vidtas nya coronainsatser.

Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör.

Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör.

Foto: Katarina Hydén/Arkiv

Motala2020-11-02 18:00

I torsdag tog Folkhälsomyndigheten beslut om att införa särskilda restriktioner i Östergötland. Med anledning av det beslutet valde kommunen i fredags att stänga bibliotek, simhallen och museer för den breda allmänheten.

Under måndagsförmiddagen har kommunens krisledningsstab träffats igen och nya beslut om ytterligare åtgärder har tagits.

– Vi har haft krisledningsstaben aktiv hela tiden. Nu kommer vi att träffas regelbundet och följa det här dag för dag, säger biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti och tillägger senare:

– Det kan bli ytterligare beslut. Motala har fortfarande en relativt låg smittspridning, men det kan gå fort. Vi hör också från verksamheterna att det är ett tuffare läge nu. Vi har en ökad sjukfrånvaro i både förskolan och äldreomsorgen.

Att sjukfrånvaron ökar beror inte primärt på coronasmittan utan handlar i många fall om vanliga förkylningar.

– Men vi hör att personalen är tröttare nu. Det här har pågått i åtta månder, säger Jimmy Szigeti.

De nya besluten som tagits gäller bland annat skola och förskola. Vuxenutbildningen har bett om att få ha alla teoretiska utbildningar på distans och det har nu hörsammats. Från och med tisdag och till den 19 november gäller beslutet – i ett första skede.

– Från och med tisdagen stänger vi också öppna förskolan. Där träffas många föräldrar med barn och vi vill markera att man ska ha så lite fysisk kontakt med andra som möjligt, säger Jimmy Szigeti.

Under dagen beslutades också att ställa in alla julbord för kommunens personal. Istället uppmanas cheferna att visa uppskattning genom en julgåva.

– Det är inte jul ännu, men vi bedömer ändå att vi vill ta det här beslutet nu, säger Jimmy Szigeti.

De kommunanställda som har möjlighet uppmanas att i samråd med sin chef gå över till att arbeta hemifrån. Verksamheterna måste fungera, men så många som möjligt av tjänstemännen ombeds välja hemmakontoret istället.

– Vi uppmanar också våra verksamheter att undvika fysiska möten, utbildningar och konferenser. Istället föreslår vi digitala lösningar, säger Jimmy Szigeti.

Även allmänheten uppmanas att inte besöka kommunala förvaltningar som kommunhuset.

– Det är bättre att maila eller ringa istället för att komma till kommunhuset om man har frågor om exempelvis bygglov, avslutar Jimmy Szigeti.

Nu vidtar Motala kommun nya coronaåtgärder.
Nu vidtar Motala kommun nya coronaåtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!