Beslutet: Förkrympta huvudet kommer inte att visas mer

Det förkrympta huvudet som tidigare visats på Motala museum kommer inte att visas igen. Det har kulturchefen beslutat.

Hannah Gruffman har beslutat att det förkrympta huvudet inte ska visas mer på Charlottenborgs slott.

Hannah Gruffman har beslutat att det förkrympta huvudet inte ska visas mer på Charlottenborgs slott.

Foto: MVT arkiv

Motala2021-01-03 16:00

Det förkrympta huvudet har under långt tid tidigare funnits att beskåda på Motala museum på Charlottenborgs slott. I samband med att lokalerna skulle renoveras packades huvudet ner och sedan dess har det varit en fråga i kommunen om hur det ska hanteras. Nu har kommunen tagit nya beslut om dess hantering, vilket SVT var först att berätta om.

– Vi kommer inte att visa det igen. Sverige har skrivit på ett antal internationella avtal om att inte visa mänskliga kvarlevor. I dag görs det, men då handlar det om exempelvis stenåldersmänniskor. Det här huvudet kom till Motala på 30-talet så det handlar om en människa som levt på 1900-talet och som kan ha släktingar, säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman.

Istället ska huvudet nu förvaras i kommunens samlingar och magasineras.

Kommunen har också undersökt om huvudet är äkta och experter från Världskulturmuseet i Göteborg har konstaterat att så är fallet. Det härstammar från Shuarnationen, en ursprungsbefolkning i Ecuador i Sydamerika. Här krymptes huvuden av döda människor för att bäras i rituella sammanhang. Det var en ära att både bära och själv bli ett sådant huvud.

– I Göteborg har konservatorer också tagit hand om huvudet. Det var fyllt med tidningspapper som man nu har tagit ut och man har också gjort en särskild förvaringslåda till honom där nacken inte pressas ihop lika mycket, säger Hannah Gruffman.

Huvudet kom till Motala på 30-talet genom en anställd på Ericsson. Det kom sedan till Motala musei- och hembygdsförening innan kommunen tog över ansvaret för det. Hannah Gruffman har nu informerat ursprungsbefolkningen i Ecuador om att huvudet finns här, att man har tagit hand om det och restaurerat det.

– Vi har kontaktat dem. Men vi har också förstått att de inte brukar vara intresserade av att få tillbaka huvudena. Det finns flera sådana spridda över världen och bara här i regionen finns det flera. Men ursprungsbefolkningen är som sagt informerade, säger Hannah Gruffman.

Vill ni lämna tillbaka huvudet?

– Det är ingen helt enkel fråga. Det är ju också en del av Motalas historia. De som har vuxit upp här har ju varit på museet och sett huvudet. Det är inte helt självklart att då bara skicka iväg det om de skulle vilja ha det. Det är ett svårt föremål kan man säga. Men ett föremål som vi måste vårda med värdighet, säger Hannah Gruffman.

Karta: Charlottenborgs slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!