"Det handlar om att glesa ut och få ned trängseln"

Smittspridningen i samhället gör att Platengymnasiet beslutar sig för att införa mer distansundervisning fram till mitten på januari.

"Det handlar om att glesa ut och få ned trängseln" säger rektorerna Helena Hadfy och Henrik Sävmo på Platengymnasiet.

"Det handlar om att glesa ut och få ned trängseln" säger rektorerna Helena Hadfy och Henrik Sävmo på Platengymnasiet.

Foto: Privat

Motala2020-12-02 18:05

Anledningen till att man nu delvis kommer bedriva skolundervisningen på distans är inte någon ökad smittspridning på skolan.

– Vi har suttit under hela hösten och följt situationen i samhället utifrån pandemin. Vi har haft en del planer och vi har gjort en del stora förändringar på skolan under hösten. Vi har öppnat upp en större matsal som har varit en flaskhals hos oss. Utifrån att smittspridningen är stor i Östergötland just nu och med det som bakgrund kommer vi från och med nästa vecka att gå över till fjärrundervisning, säger Henrik Sävmo, rektor på Platengymnasiet.

Genom att årskurserna får turas om att studera hemma hoppas man på att få mindre trängsel i skolan och på så sätt förebygga en eventuell smittspridning.

– Vi kommer göra det här under fem veckor. För vi vet från i våras att det skapar mycket sämre förutsättningar och mående för många elever. Att stänga skolan är inte alls aktuellt utan det handlar om att glesa ut och få ned trängseln på skolan, säger Sävmo.

Distansundervisningen påbörjas 7 december och beräknas avslutas den 22 januari 2021.

– Efter det kommer vi försöka göra en utvärdering. Det är ju det som är det knepiga eftersom det krävs evidens för de beslut vi fattar. När det som nu inte pågår någon testning i Östergötland kommer vi ha svårt att utvärdera vilken effekt det här har fått. Vi får helt enkelt använda oss av smittskyddsenheten och följa hur det ser ut utifrån hur det ser ut generellt i Motala och Östergötland, säger Helena Hadfy, rektor på Platengymnasiet.

Varför gör man så här samtidigt som ni vet att det inte är optimalt för eleverna?

– I den ena änden handlar det om elevernas rätt till undervisning av god kvalité, det innebär att fjärrundervisning under en längre tid inte är anpassad efter skollagens krav. Samtidigt måste vi parera under den pandemi som råder utan att vi sätter eleverna i för svår situation, säger Sävmo.

– Det här är en kortvarig insats som vi hoppas kommer ge god effekt, fortsätter Hadfy.

Först ut att plugga hemma är årskurs två.

– Det kommer innebära att det blir partiellt och att en årskurs i taget kommer vara hemma var tredje vecka. Vi har prioriterat i det här fallet årskurs ett som bara kommer ha fjärrundervisning under en vecka eftersom de inte är vana vid det. Samma för årskurs tre då de har sitt gymnasiearbete, säger Henrik Sävmo.

Särskolan berörs inte av beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!