Förslaget har väckt protester bland Motalaborna och bland annat har det hållits manifestation för att försöka stoppa nedläggningen. Förra veckan lämnades det även in en protestlista med 700 namnunderskrifter till politikerna i nämnden.
Men under bildningsnämndens möte på onsdagen beslutades att El Sistemas verksamhet i förskolan ska läggas ner.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade för beslutet. Oppositionen röstade emot, och var starkt kritiska till beslutet. Centerpartiet yrkade på återremiss och lämnade in en reservation när beslutet sedan fattades.
– Barnkonsekvensanalys och riskbedömning av arbetsmiljö säger nej, nej, nej rakt av. Det finns inget positivt någonstans med beslutet, säger Karin Westberg (C).
Hon ställer sig frågande till att förskollärarna nu, mitt under en stor lokalomställning, ska arbeta fram en ny pedagogisk metod.
– Det konstiga är att de ska ersätta en väl fungerande verksamhet med någon ny icke-existerande verksamhet. Ingen ny revolutionerande pedagogik eller metodik som skulle ersätta El Sistemas verksamhet presenterades. Med ett sådant underlag kan man inte gå till beslut, säger hon.
Även Socialdemokraterna lämnade in en reservation mot beslutet, som de själva hade yrkat avslag på.
"Hela hanteringen under processen har varit under all kritik. Förslaget strider mot FN:s Barnkonvention, vilket framgår av förvaltningens egen konsekvensanalys", skriver de bland annat i sitt yrkande.
Nämndens ordförande Lotta Lexén (M) var frånvarande på onsdagens möte. I stället var det Per Stark (M) som höll i ordförandeklubban.
– Det blev en het debatt och vi är oense. Men vi vill fördela de här pengarna så att de kommer fler till del, säger han efter mötet.
Han påpekar att förvaltningen ska avgöra hur pengarna ska användas, och att nämnden sedan kommer att få återrapportering kring det.
Per Stark menar att de har lyssnat och tagit in åsikter från manifestationen och namninsamlingen.
– Det är behjärtansvärt med deras engagemang men vi gör ändå bedömningen att resurserna ska nå flera, exempelvis Ekön, säger han.
Oppositionen hade åsikter om konsekvens- och riskanalysen. Vad säger du om det?
– Vi har inte fått till oss att det här beslutet skulle strida mot FN:s barnkonvention. Det finns vissa siffror som inte är perfekta och det är klart att en opposition lyfter det. Men beslutet fattades ändå, avslutar han.