Socialnämnden beslutade i februari att ge Attendo ett skriftlige klagomål med tid fram till den 18 maj för redovisning hur de skulle komma till rätta med brister på boendet. På onsdagen skulle beslut tas om att förlänga eller avbryta avtalet.
– Vi för vår del, från Alliansen sida, tyckte att vi kunde ta ett beslut. Det finns tydliga indikationer på att förändringsarbete är påbörjat och att det inte finns skäl för att säga något annat än att vi godkänner, säger Maths Andersson (L), nämndens ordförande.
Han tillägger att det, utifrån det klagomål som finns, skett tillräckliga förändringar för att Attendo ska få fortsatt förtroende.
Socialdemokraterna yrkade däremot på att ta över boendet i kommunal regi.
– Vi tycker inte att Attendo uppnått de mål som man sagt. Det har bara blivit mer saker som man ska göra, säger Marianne Walter (S) och menar att listan på brister och åtgärdskrav blivit längre i takt med att utredningen pågått.
Enligt Walter var de inte nöjda med det material som tagits fram men tog, efter en överläggning, tillbaka sin begäran och istället föreslå en återremiss och vidare utredning av tjänstemännen.
Tjänstemannautredningen som är gjord uppger att det inte finns sakliga skäl för att bryta avtalet. Och att det, om avtalet bryts, är stor risk för en juridisk process som kan leda till stora skadeståndskrav mot kommunen.
– Vi ser att det skett förändringar, grunden för att häva avtalet har blivit mindre. Det är den professionella bedömningen som vi bygger på. Även om man inte gillar avtalet så är det det som vi förhåller oss till när vi prövar detta, säger Andersson.
Walter anser fortsatt att företaget inte lever upp till avtalet. Hon säger också att det är viktigt att se hur liknande ärenden skötts i andra kommuner, exempelvis Linköping där kommunen avslutade ett avtal med just Attendo.
Men den slutsats som era egna tjänstemän ger, ni lutar er inte mot den?
– Jo, det gör vi. Men det har bara växt istället, det är nästan en nedåtgående spiral istället för att vi ska känna att nu lyfter vi. Det klart att vi lyssnar till professionen, men vi vore ju dumma om vi inte tog till oss kunskap från andra kommuner, säger hon.
SD yrkade på en bordläggning men ändrade sig innan beslut och gick istället på återremiss.
– Vi vill skjuta på beslutet för att vi fått indikationer på att det inte fungerar på boendet, både från personal och anhöriga. Sen väntar vi på protokoll och anteckningar från arbetsmiljöverket och IVO. Och alla indikationer vi fått är att det är inte bra på Nämndemansgatan, säger Lotta Eriksson (SD)
De valde att gå på återremiss istället för att få använda de dokument som de väntar in, vilket de inte fått om frågan bordlagts.
– Bara för att det ska bli rätt. Vi måste värna om våra äldre för det är ju de som hamnar i klistret om det skulle bli tokigt, säger Eriksson.
Alliansen godtog återremiss men Andersson säger också att avtalet med Attendo gäller till november 2023 med option på två plus två år.
– Det innebär att vi måste ta det här beslutet igen om cirka ett halvår, då ska vi göra ett ställningstagande om vi ska förlänga. Då finns det möjligheter, om man skulle vilja, att inte förlänga utan göra en ny upphandling eller tar över i egen regi december 2023, säger han och menar att då skulle kommunen hinna förbereda sig på att övertagande.
Beslut om Nämndemansgatan kommer att tas i juni.