Förslagen handlar om både avvecklingar och sammanslagningar av förskolor och grundskolor.
– Vi inom förvaltningsledningen anser att det är nödvändigt att vi minskar den totala lokalytan och därmed låter mindre enheter uppgå i större enheter utifrån ett pedagogiskt perspektiv, att man får fler lärare på samma ställen. Vi anser att det är lättare att få kompetent personal till större enheter, säger Kent Landoff, stf bildningschef.
I föreslaget ingår att Södra skolans högstadium flyttas till Zederslundsskolan. Det handlar bland annat om fastighetens behov av reinvesteringar, enligt Kent Landoff.
– Södra skolan är den fastighet som har absolut störst behov av reinvesteringar så det är klart att det var en bidragande orsak, säger han och fortsätter:
–Vi ser också en möjlighet att elever från Charlottenborg framöver kommer välja Skolgårda skola som en del i en ökad integration.
Vidare berättar han att förvaltningen, under arbetets gång, har tittat på samtliga högstadieskolor och undersökt vilken som är bäst lämpad att minska ner på.
– Vi har fyra kommunala grundskolor i Motala tätort och det är bra enheter alla fyra, men vi har inte behov av fyra högstadieskolor i tätorten. Vi har funderat på alla fyra. Geografiskt sett är de ganska utspridda i stan, men stan är ganska komprimerad så som elev har man inte så jättelångt till någon av skolorna.
Rektorn på Zederslundsskolan konstaterar att de troligen kommer att nå sin maxkapacitet genom det här förslaget. Vad tänker du om det?
– Det är ju det vi hoppas på att skolorna kommer att göra. Vi kommer inte att ha alltför många lediga platser utan vår målsättning är att försöka fylla våra klasser, säger Kent Landoff, men tillägger att det också måste finnas plats för nyinflyttade elever.
Förvaltningen föreslår också att Karlslunds skola ska avvecklas och att verksamheten flyttas till Skolgårda skola, att Vätternskolans årskurs 4-6 flyttar till Norra skolan medan Vätternskolan byggs om och att den anpassade grundskolan flyttar till lokalerna där förskolan Marieberg har sin verksamhet i dag.
För förskolorna är det föreslaget att Marieberg, Ekenäs och Slottsgränd avvecklas.
Förutom det pedagogiska perspektivet, som Kent Landoff lyfter, finns det också en ekonomisk aspekt i förslagen. Genom större enheter krävs färre kockar, vaktmästare och städpersonal. Dessutom kräver många av lokalerna omfattande renoveringar och ombyggnationer framöver. En lösning för att komma runt det är då att satsa på om- och nybyggnationer av vissa enheter samt avveckling av andra.
– Kan man ta bort lokaler, i stället för att ta bort en eller två lärare på varje enhet, tror vi att det leder till högre måluppfyllelse för våra barn och elever, säger Kent Landoff och fortsätter:
– Det övergripande målet är att hitta de bästa lösningarna för bibehållen trygghet, trivsel och utveckling.
Målsättningen är att både barngrupper och klasser ska flyttas i sin helhet från de avvecklade enheterna, till närliggande skolor. Därtill hoppas förvaltningen att elevernas lärare och pedagoger ska kunna följa med till de nya skolorna. Kent Landoff medger dock att det kanske inte kommer att vara möjligt i alla fall, men han framhåller att det i alla fall är målsättningen.
– Det är det vi kommer att jobba med nu i våra riskanalyser och barnkonsekvensanalyser, säger han och tillägger:
– Vi kommer göra det rätt och göra det bra.
Era förslag presenterades en månad innan bildningsnämnden ska fatta beslut. Hinner ni genomföra en gedigen risk- och konsekvensanalys samt barnkonsekvensanalys på den tiden?
– Det är min absoluta uppfattning att man hinner med. Sedan kommer det kanske uppkomma risker framöver också, som vi behöver hantera. Det är väl inte omöjligt. Det är svårt att tänka på allt på rätt så kort tid, men vi får laga efter läget i sådana fall, säger Kent Landoff och tillägger:
– Men jag tycker ändå att tidsplanen är fullt acceptabel, till och med bra.
När förslaget om att lägga ner Godegårds skola presenterades avsattes flera månader för information och dialog med medborgarna. När andra landsbygdsskolor varit hotade har tidsaspekten sett likadan ut. Nu, med flera avvecklingar och sammanslagningar, finns inga sådana planer.
– Vi har inte bokat in några öppna möten med allmänheten, men vi på förvaltningen kommer att stå till förfogande när det finns behov, naturligtvis.
Hur mycket räknar ni med att spara på de föreslagna förändringarna, om nämnden tar beslut om dem?
– Någon exakt summa har vi inte, säger Kent Landoff.
När det gäller avveckling av enheter som bedrivs i externa lokaler eller moduler är det lätt att räkna, framhåller han.
– Tar man bort en modul, då slipper man hela den kostnaden. Det är inte svårt att räkna på.
Ekenässkolan och Ekenäs förskola är två av de verksamheter som bedrivs i lokaler som kommunen inte själva äger. Hyran uppgår till drygt tio miljoner kronor per år. Vad gäller Ekenässkolan ser förvaltningen att det vore lämpligt att på längre sikt avveckla skolan, när hyresavtalet går ut 2029.
Smedsby skola är en av de skolor som bedriver en del av undervisningen i moduler och de kostar kommunen knappt 900 000 kronor per år. Där ser man att det vore lämpligt att avveckla skolan till höstterminen 2026 eller vårterminen 2027, när en ny Vätternskola står på plats.
Men, utöver kostnaderna som går att räkna på finns det också samordningsvinster med att slå ihop enheter – men där ber Kent Landoff om att få återkomma till när budgeten för 2024 är fastställd.
– Vi har naturligtvis tittat på det, men det är alldeles för osäkert i dagsläget att säga vad den totala effektiviseringen blir till hösten. Det är också ett arbete där hela vinsten inte blir till hösten, utan vi kommer att se samordningsvinster i flera år framöver om vi gör det här nu. Ju längre tid vi väntar med omställningen, desto mer skattepengar kommer det att kosta.
Han återgår till förslaget om Smedsby. Förutom det faktum att modulerna är dyra är skolan också i stort behov av investering. En renovering av en gammal fastighet ställer i mångt och mycket samma krav som på nybyggnation, menar Kent Landoff, och lyfter isolering och brandskydd som två exempel.
– Därav säger vår lokalstrateg att ofta blir det billigare på sikt att bygga nytt än att renovera gamla lokaler. Därav är det en stor vinning med att man kan bygga större enheter och ta bort mindre enheter, som är väldigt dyra i drift, när de behöver renoveras.