När Mark- och miljödomstolen beslutade att detaljplanen för Lalandias planerade huvudanläggning inte godkänns var det danska företaget fåordiga. De ville sätta sig in i domen och samtala med kommunen.
Den 8 juni skulle kommunen och Lalandia ha ett möte i Motala för att diskutera framtiden. Det har nu ställts in. Orsaken: Man har redan kommit överens.
– Det är inte så mycket nytt egentligen. Vi är eniga om att fortsätta processen för att få de godkännanden som krävs, säger Lalandias vd Jan Harrit.
Har det varit ett svårt beslut?
– Nej, att vi skulle fortsätta framåt tillsammans rådde det enighet om.
Hur ser ni på framtiden nu?
– Det är ett fint projekt. Men vi får erkänna att det tar lång tid de här överklagandena. Och så har det ju varit corona.
Kommunalråd Mark Henriksson (M) ser positivt på beskedet:
– Det är tydligt att Lalandia vill fortsätta, så det känns bra. Det ställer krav på oss att fortsätta med våra detaljplaner så att etableringen kan bli verklighet.
Kommunens och Lalandias bedömning är att domstolen inte ansett att de redovisningar av åtgärder man presenterat för att skydda fladdermössen är tillräckliga. Man ska därför förtydliga och utreda ytterligare. Det görs i en ny detaljplan för området på Jätten. Liknande processer är redan igång för Folkets Park, den gamla Grå byn och Vildmarkens parkering.
– Vi har fått domar som har visat på var utmaningarna finns, och det är kopplat till fladdermöss. Det måste vi som kommun ta höjd för och revidera och fräscha upp våra detaljplaner. Vi tar krafttag för att säkerställa att ta fram så bra detaljplaner som möjligt, säger Mark Henriksson.
Detaljplanerna har hittills processats flera år i domstol. Jan Harrit konstaterar att det är ett system olikt det danska. Där är det svårare att få till en rättslig process och ett upphävande för en plan som godkänts politiskt.
– Vi kan bara konstatera att det här tar mycket lång tid.
Han tillägger:
– Jag kan säga att det är överraskande att det tar så många år.
Både han och kommunalråd Mark Henriksson menar att det är svårt att uttala sig om en ny tidsplan, men enligt Henriksson är kommunens målsättning att fullmäktige ska kunna ta beslut innan årsskiftet.
– Och om de nya planerna blir överklagade igen så vet vi inte om det tar ytterligare sex månader eller ett år. Det kan gå två år innan alla överklaganden är på plats, säger Jan Harrit.
Hur mycket tålamod har ni för sådana processer?
– Det vet jag inte, men vi arbetar ju också på andra projekt, säger Jan Harrit och berättar att de nu planerar en utökning av den nya anläggningen i danska Söndervig i form av fler semesterbostäder.
Men ni tittar inte på andra alternativ i Sverige?
– Nej, det är Motala som vi fokuserar på i Sverige.
Någon diskussion om alternativa platser i Motala är dock inte aktuell enligt Jan Harrit. Det är Varamon som gäller för den planerade etableringen.
Under coronapandemin hade Lalandia det tufft. I Danmark rådde hårda regler som innebar att anläggningarna fick hålla stängt under långa perioder. Moderbolaget har tidigare varit ute och sökt efter en köpare till Lalandia, men nu är beskedet att någon försäljning inte är aktuell. Förra året gjorde man också goda ekonomiska resultat.
– Lalandia har en mycket stark ekonomi. 2022 var det bästa året som vi haft, säger Jan Harrit och tillägger att företaget inte skulle ha några problem att genomföra en stor investering i Motala.
– Och vi har inte märkt av lågkonjunkturen. 2023 är också ett starkt år.