Bergvärme är hett men pellets allt hetare

Foto:

MOTALA2006-01-26 00:00

Intresset var på topp när energirådgivningen på onsdagskvällen bjöd in till möte om sol och pellets i Folkets hus i Motala.

-- Från årsskiftet ringer folk väldigt mycket till oss och frågar om konverteringsbidraget, konstaterar Jenny Lundgren vid energirådgivningen.

Hon och hennes kollega Anna Evander får ta emot mängder med samtal om hur man byter direktel och olja mot billigare och miljövänligare uppvärmning.

En rad leverantörer av solvärmeutrustning och pelletsbrännare finns på plats i Folkets hus. Där finns också Lars Klein från sotningsdistriktet, specialist på skorstensbesiktningar.

Inget stort pannrum

Tommy Oskarsson från Vadstena passar på att växla några ord med André Conradsson från MSI järn. Oskarssons pannrum är inte stort. Frågan är om han kan byta från olja till pellets. Conradsson lovar att komma och titta.

-- Förr var den vanligaste frågan hur mycket man kan tjäna man på att byta till pellets. I dag vill folk veta om brännaren passar i just deras panna, berättar André Conradsson.

Två miljader att dela på

Det finns två miljarder kronor i konverteringsstöd att dela på från i år till och med 2010. Det blir 400 miljoner kronor om året för husägare att slåss om.

Det verkar finnas en viss rädsla för att pengarna ska ta slut.

-- Den som inte får bidrag i år kommer först i kön nästa år, tröstar Jenny Lundgren.

-- För oljeeldare lönar det sig att ställa om även utan bidrag, påpekar hon.

Men den som väljer att gå över till värmepump måste välja en metod som kräver maximalt 35 procents el vilket gör att det inte duger med luftvärmepump.

Intresset för bergvärme har varit enormt stort på sistone. De båda energirådgivarna upplever att intresset för pellets växer, samtidigt som bergvärme fortsätter att vara hett.

-- För att pellets ska slå måste det bli bekvämare, säger Jenny Lundgren. Alla har inte pannrum eller skorsten. Det finns ingen lösning som passar alla.

Kvällens huvudtalare är Olof Arkelöv från Pelletsbranschens samarbetsorganisation och Lars Andrén från Svenska solenergiföreningen.

Energirådgivningen har laddat med fika för 90 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om