När andra världskriget bröt ut 1939 höjdes beredskapen vid sändarstationen i Bondebacka.
Personalen utbildades i försvarsteknik och utrustades med revolvrar som de fick träna med på en närliggande skyttebana.
Stationen bevakades dygnet runt och det byggdes en underjordisk sändarbunker som skulle tas i bruk om anläggningen ovan jord skulle bombas eller förstöras genom sabotage.
På lördag invigs sommarens utställning som till stora delar handlar om en familjs livsöden under beredskapstiden.
Eva Modén, kulturstrateg och ansvarig för Sveriges Rundradiomuseum, berättar att man sedan förra hösten arbetat intensivt med att bygga upp olika stationer där besökarna får stifta bekantskap med det som hände mellan 1939 och 1945 då befolkningen i Sverige hölls i ett skruvstäd, oroliga för vad som skulle hända om landet blev indraget i kriget.
Här finns en tidsenlig handelsbod, ett enkelt utrustad kök med matbord, den livsviktiga kortvågsradion, en växeltelefonist och en soldat som står på vakt.
Utställningsmaterial och annan rekvisita har lånats in från olika aktörer, däribland Östergötlands museum och Kornettgården.
– Vi har i princip förändrat museet invändigt för det här, säger Eva Modén som hoppas på succé under sommaren och hösten.
Hon menar att Rundradiomuseet inte längre enbart är ett besöksmål för teknikintresserade.
– Vi tror att den här utställningen kan locka barn, ungdomar och hela familjer. Det finns många spännande saker att titta på.