– Vi har haft ett bra flöde de senaste åren, det ser betydligt ljusare ut med belysningen, säger Hugo Andersson, enhetschef lantmäteri / gata och park.
Han säger dock att man kanske ligger något efter med underhållet på grund av pandemin.
– Det blev halvledarbrist. Vi har inte har kunnat beställa och få levererat i den tid vi tänkt.
I år lägger kommunen ungefär fem miljoner på belysningsanläggningar. Till 2023 vill tjänstemännen öka upp summan till 8,4 miljoner. Till 2024 och 2025 upp till 9,6 miljoner per år.
– Vi har kanske inte kunnat köpa och byta ut vissa saker de senaste åren, på grund av att det varit svårt att beställa. Allting har också blivit dyrare.
Kommunen behöver fortsätta att byta ut gamla slitna armaturer, men även se över kablar och styrutrustning.
– Det är en hel del som börjar sjunga på sista versen. Det är ett teknikområde som är ålderstiget på sina håll och kanter. Det gör att det kanske inte funkar riktigt överallt.
På vissa håll används ännu gamla ljuskällor som inte går att köpa längre. Hugo Andersson menar att de är driftsäkra och uthålliga, men att man byter mot led när de börjar bli förbrukade.
– Vi byter inte ut fungerande gammal belysning.
Är belysningen eftersatt?
– Det kan säker vara eftersatt. Samtidigt är skattkistan inte obegränsad om man får raljera lite grann. Vi gör så gott vi kan. Försöker ta det mest kritiska först, och sen hålla skicket så gott det går, säger Hugo Andersson.