Båtvarvet vill bygga ut - och har visioner om mer

Kommunen planerar för en ny detaljplan för Motala båtvarv. Tanken är att båtvarvet ska kunna fortsätta växa i framtiden, men vd Jan William drömmer också om spa/konferenshotell eller bostäder.

Jan William, vd Motala Båtvarv.

Jan William, vd Motala Båtvarv.

Foto: Victor Berlin

Motala2020-07-05 14:24

Motala båtvarv har önskat att kommunen ska göra om detaljplanen för deras område. Nyligen tog fullmäktige beslut om att möjliggöra bostäder strax intill verksamheten och i slutet av året har kommunen i sin planering att en ny plan för båtvarvet skulle kunna startas.

– De har kommit in med en framställan om att verksamheten som de har ska kunna växa. Men de har också visat intresse för att bygga bostäder. Vad innehållet i detaljplanen blir beror på vad båtvarvet vill driva, säger Stefan Wallner, senior plankonsult på kommunen.

Det är ett attraktivt läge alldeles vid Vätterns vatten. I många fall skulle strandskyddet hindra byggen i sådana lägen, men här menar kommunen att det finns möjligheter eftersom området redan är exploaterat.

Båtvarvets vd, Jan William, menar att detaljplanen i första hand handlar om att de vill kunna växa. De är intresserade av intilliggande mark som kommunen äger och att ändra användningsområdena för en del markbitar inom deras eget område.

– Vi har utbyggnadsplaner som står still därför att vi har mark som vi i dag inte får bebygga. Det här är i första hand för att kunna utveckla verksamheten, säger han.

Men Jan William har också visioner som han tycker kan vara värda att titta på när detaljplanen ändå görs om. De skulle nämligen kunna tänka sig att börja lagra båtar på höjden och därmed frigöra mark till annat.

– Då skulle man kunna sälja marken till en exploatör som vill bygga konferenshotell och spa. Tänk om man skulle kunna bygga en spaanläggning ut i vattnet, då hade man löst frågan om kallbadhus. Kommunen har ju drömt om flytande villor på Södra stranden. Det skulle man kanske kunna bygga här, säger han och förtydligar att han tänker sig ett liknande uthyrningssystem som Lalandia där stugorna hyrs ut när ägarna inte använder dem.

Ett annat alternativ som Jan William ser är möjligheten att bygga bostäder. Blir det inget hotell skulle det kunna vara ett alternativ att titta på.

Även om drömmarna finns vill han dock påtala att planen i första hand görs om för att båtvarvet ska kunna växa.

– Men när man ändå gör om den bör man titta på alla möjligheter på en gång, säger Jan William.

Från kommunens sida har man en liknande inställning.

– De vill ha möjlighet att växa och det ska vi titta på. Sedan får man se vilka möjligheter som finns för exempelvis bostäder, säger Caroline Unéus (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Motala Båtvarv.
Motala Båtvarv.
Karta: AB Motala Båtvarv
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!