– Skulle det här byggas är all expansion av klubben körd. Då går det inte. Det viner, låter om master och presenningar. Skulle någon närboende klaga på båtklubbens verksamhet och driva det rättsligt kan det bli som så att hela verksamheten faller, säger Lars Löfgren, från Motala båtklubb Tegelviken, som under pressträffen presenterar klubbens vision för framtiden med bland annat en utbyggd hamn och 180 nya båtplatser.
Frågan om nybyggnation i Tegelviken börjar få några år på nacken. Arrendeavtalet mellan Motala båtklubb Tegelviken, MBKT, och Motala kommun sades upp för två år sedan och i mars löpte det ut. Något som det dock råder delade meningar om.
Tegelvikens båtklubb anser att avtalet ska förlängas med fem år då det är felaktigt uppsagt och att man inte alls har ett arrendeavtal. De menar att klubben har haft ett hyresavtal för lokal. Motala kommun säger istället att avtalet är rätt. Enligt kommunen rör sig om ett arrende då den största delen av området är en småbåtshamn.
Motala kommun har skickat ett nytt avtal som gäller för ett år i taget. Något båtklubben kallar för ett rivningsavtal och vägrar skriva på. I brevet står det också: "Om Motala Båtklubb Tegelviken ej skriver under arrendet, avser markägaren ta ställning till ny huvudman".
– Det går inte tolka på något annat sätt än att man hotar oss om uppsägning om inte vi lydigt går i ett ledband. Och vi är inte lydiga. Vi kommer inte gå i ett ledband utan kommer att ta fajt för det här. Vi är beredda att driva det här rättsligt om det behövs, säger Lars Löfgren.
Han säger också att han tycker att kommunens tillvägagångssätt är felaktigt.
– För vår del är det att jobba baklänges. Man vet inte ens om detaljplanen kommer att antas och innan man ens vet det hotar man en klubb med avhysning, säger han.
Det finns en avsiktsförklaring från 2017 mellan Motala kommun och båtklubben om att skapa möjligheter och förutsättningar för bostadsbyggnation i området. I den framgår det också att klubben ska bli erbjuden mark, som också ska accepteras. Att förklaringen signerats ger inte Lars Löfgren mycket för.
– Vi får höra att vi skrivit på den där. Men det känns som det är något de ska ha för att stoppa ner i halsen på oss. Men vi spottar ut det igen, säger han.
Christine Stafström, mark- och exploateringschef på Motala kommun, säger att det är först som nu som klubben sagt att det uppsagda arrendeavtalet är felaktigt.
– Klubben hävdar att det är ett hyresavtal efter tio år. De har inte sagt något på tio år men nu anser klubben att det är ett hyresavtal. Kommunen menar att det rör sig om ett arrendeavtal då den väsentliga användningen av området är att bedriva en båthamn med bryggor. Klubbhuset har underordnad betydelse, säger hon.
Att det skulle röra sig om något vräkningshot eller att kommunen arbetar baklänges håller hon inte alls med om utan säger att det är ett normalt tillvägagångssätt. Och att meningen som båtklubben tolkar som ett hot inte är annat än en juridisk formulering.
– Vi kan inte skriva på något annat vis. Kommunen måste informera om att eftersom klubben inte vill skriva under nytt arrendeavtal nu så anser vi att de är utan avtal och då måste vi titta på, rent juridiskt, hur ska båthamnen drivas vidare. Ska båtklubben drivas vidare utan avtal eller måste kommunen gå in och ta över driften på något vis. Men det är inget som kommunen önskar utan vi vill att de ska fortsätta driva hamnen, säger Christine Stafström och fortsätter:
– Från tjänstemannasidan kan vi inte göra mer.
En av anledningarna till att klubben är emot bostadsbyggandet är att de själva har exploateringsplaner och att de behöver bygga ut. Men blir det bostäder är det kört för deras del menar de. Hur ser du på det?
– Inom arbetet med fördjupad översiktsplanering ska en översyn göras över samtliga nuvarande båtplatser i Motala, behov och lämpliga platser för eventuella framtida båtplatser. Det jag menar är att om det skulle byggas bostäder där nu och man sedan kommer fram till att det också är lämpligt att bygga ut hamnen hindrar inte bostäderna. Det ena behöver inte förstöra för det andra, säger Christine Stafström.
Kommunalråd Mark Henriksson (M) säger att grunden till den här konflikten är att när avsiktsförklaringen skrevs under var alla parter överens och positiva. Men att en part nu ändrat sig och det gör att man inte är överens.
– Det är svårt för oss som kommun att hantera när man skriver ett avtal, upplåter mark, ett företag har gått in med ganska mycket resurser för att göra det här möjligt. Hela området pekas ut för en sådan här exploatering. Där står vi i dag. Men en part har ändrat sig och det har hänt mycket sedan avsiktsförklaringen skrevs.
Kommunalrådet berättar att man har diskuterat avtalsfrågan och att politikerna fått information från tjänstemännen. Och för Mark Henriksson är det solklart.
– Enligt kommunjuristen råder ingen tvekan om att det är ett lägenhetsarrende som tecknats med båtklubben. Det väsentliga är att man ska driva en båthamn med bryggor, kran och så vidare.
Båtklubben reagerade på formuleringen: "Om Motala Båtklubb Tegelviken ej skriver under arrendet, avser markägaren ta ställning till ny huvudman". Hur ser du på den?
– Den kan upplevas som en skarp formulering, det kan jag förstå. Det vi har varit tydliga med från politiken som föranleder det här mejlet, det är att vi idag upplåter mark till båtklubben utan att vi har ett arrendeavtal. Det är ganska problematiskt. Det vi vill är att de ska teckna ett nytt avtal som löper över ett år och sedan kan förlängas med ett. Inga förutsättningar förändras, säger han och fortsätter:
– Man ska komma ihåg att det fortfarande är mycket vatten kvar som ska flyta under broarna när det gäller det här projektet.
Kan det bli som så att kommunen kommer avhysa båtklubben från Tegelviken i framtiden?
– Jag tycker att det är jätteproblematiskt att det inte finns ett arrendeavtal. Vår intention och vilja är att man ska underteckna det här avtalet och jag kan inte förstå varför man inte gör det. Nu när det verkar som att de inte kommer skriva under kommer vi att behöva lyfta det här i höst som ett ärende. Men det är lite tidigt att säga så mycket mer än så, säger Mark Henriksson.