Att åka till stranden på arbetsdag en solig och varm sommardag kan te sig som en perfekt arbetsdag. Men som fritidspedagog på med ansvar för säkerheten hos en grupp ungdomar kan det vara mer stressande än njutbart.
– Speciellt under de här sommarveckorna då det kommer barn från andra fritidshem. De kan ju säga att de kan simma men sen kan de inte det ändå. Sen om vi åker till en badplats så är det ju andra barn där också och om vi inte känner igen barnen kan det vara svårt att hålla koll på vilka som är med oss, säger Veronica Strömqvist, fritidspedagog på Norra skolan.
Så ni tycker att det är ett bra beslut att det inte tillåts några bad under de här veckorna?
– Ja. Det är en trygghet både för vårdnadshavarna, för oss som jobbar under de här veckorna och för barnen. Men barnen kanske inte ser det riktigt så, säger Veronica och skrattar.
– Därför måste man hitta på något annat istället och de tycker ju att det är jättekul när vi har vattenkrig, säger Anna Samuelsson.
Åka till stranden och bada må vara förbjudet. Men pedagogerna på Norra skolan förklarar att det inte finns något som hindrar dem från att ta stranden till skolgården. Vilket de gjort flera somrar tidigare.
– Barnen tar med sina handdukar och badkläder och så ligger vi gräset och solar. Sen har vi en ett par vattenspridare som vi använder som de tycker är jättekul att springa igenom. Den tar vi med oss även när vi är uppe på Bondebacka, säger Anna.
Men det mest populära inslaget är vattenkrig mot pedagogerna. En aktivitet som kan vara minst lika blött som ett dopp i en sjö.
– Alla barn har inte vattenpistoler så vi pedagoger brukar ta med oss ett antal hemifrån som de får låna, säger Anna.
– Så vi har askul även om vi inte får åka och bada. Vi brukar fylla en massa ballonger med vatten och lägga i hinkar inne i rinken. Sen åker den som lämnar rinken ut. Det brukar bli väldigt blött och vi pedagoger är extra roliga att blötta ner och vi brukar ge oss på varandra också, säger Linda Kirakosian och skrattar.
Att barnen får vänja sig vid och att ha respekt för vatten menar de är viktigt.
– Det är många här som inte har vattenvana och därför har vi extrasim på skolan i årskurs 4 till sex. Sen har vi Kul i sjö ute i Knäppaviken. Men det är bara med våra barn och med simhallspersonal på plats under vecka 26, säger Anna.