Almérus (M) summerar: "Jag brukar inte ångra saker"

Efter 490 dagar som kommunstyrelsens ordförande lämnar Annelie Almérus (M) posten. Nu summerar hon tiden vid makten.

Annelie Almérus (M) har gjort sin sista arbetdag i kontoret i Rådhuset.

Annelie Almérus (M) har gjort sin sista arbetdag i kontoret i Rådhuset.

Foto: Lina Handberg

Motala2021-10-10 20:00

Under måndagen entledigas Annelie Almérus (M) av fullmäktige från rollen som kommunstyrelsens ordförande. Hon har då haft en händelserik tid med toppar och dalar. Största utmaningen, både när hon tillträdde och när hon nu lämnar, är ekonomin.

– Man måste verkligen göra ett omställningsarbete. Där tycker jag att Alliansen gjort ett jättebra jobb, säger hon.

Det är inte valfläsk direkt att lova att strama åt ekonomin. Hur har du tänkt där?

– Jag tycker att det är det mest ansvarstagande. Det är det som jag haft för ögonen; Motalas bästa, säger Annelie Almérus.

Lyssnar man på personalen så säger de redan nu att de går på knäna i många verksamheter och stressar hela tiden. Mäktar organisationen med en sådan omställning som du talat om?

– Det är inte den enskilda undersköterskan som ska göra det här. Det handlar om schemaläggning, arbetsmiljö och vem som gör vad. Man måste se över arbetssätten på en organisatorisk nivå. De kanske inte är undersköterskor som ska städa till exempel. Men arbetsmiljön måste bli bättre. Det är en förutsättning om personalen ska orka jobba heltid, säger hon.

undefined
Annelie Almérus (M) har varit politiskt aktiv sedan tonåren. Nu ska hon lämna alla uppdrag.

Omställning och besparingar är inget som fallit i särskilt god jord hos oppositionen. Annelie Almérus har styrt en allians i minoritet och därmed ständigt behövt ha stöd från andra för att få igenom besluten.

– Men det har över lag fungerat väldigt bra. Vi har haft löpande dialog med både Sverigedemokraterna och Vänstern. Med Socialdemokraterna också, men särskilt med de två andra för att bereda frågor, säger hon.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet utgör annars den största delen av oppositionen. Deras politiska arbete skiljer sig delvis från Alliansens, menar Annelie Almérus. Hennes uppfattning är att de två partierna har en tydlig process att ta beslut, men att det ibland kan ta längre tid än vad Alliansen önskar.

– Det är svårt och har skapat frustration i mitt parti när man inte förstår varför det inte kan gå snabbare.

Att styra en kommun mitt i en världsomfattande pandemi har också varit speciellt och utmanande. Att inte kunna träffas riktigt har stundom varit påfrestande för att driva politiken, men Annelie Almérus är ändå nöjd med det arbete som gjorts.

– Vi har vidtagit åtgärder, men vi har inte sprungit för snabbt på bollen utan vågat att ha is i magen, säger hon och fortsätter:

– Det som har varit problem är snarare samverkan mellan kommuner. Man har haft möte och sagt att man är överens och två timmar senare gör någon annan något helt annat. Det blir så konstigt och godtyckligt. Där borde länsstyrelsen eller regionen ha satt ner foten och pekat med hela handen.

Annelie Almérus motiverar sitt beslut att avgå med att det finns interna ledningsproblem i partiet. Även om hon nu är nöjd med beslutet finns det flera delar i arbetet som hon helst skulle fortsätta med. Kollektivtrafiksfrågorna är en konkret sådan. Näringslivsarbetet en annan.

– Vi har klättrat i rankningen och precis blivit antagna till Svenskt Näringslivs mentorsprogram där vi kan utveckla arbetet på ett väldigt bra sätt. Jag har bara hunnit träffa min mentor en gång och han var superbra. Det är en bit som jag är lite ledsen över att jag inte får jobba vidare med, säger hon och fortsätter:

– Vi har gjort väldigt mycket på det området och nu börjar man skörda frukter av det.

Annars har det bästa med uppdraget varit alla möten med olika människor.

– Många tror att man får väldigt mycket skit i den här rollen, men jag skulle säga att man får mer beröm utifrån. Ibland ringer någon och är arg, men lugnar ner sig när man förklarat och gett hela bilden, säger Annelie Almérus.

Samtidigt finns det beslut som hon inte är helt nöjd med. Detaljplaneprogrammet för Bromma, Kärsby och Djurkälla är ett sådant ärende. Översiktsplanen är ett annat. I båda fallen handlar det om hanteringen av jordbruksmark.

– Man har inte värderat jordbruksmarken. Nu ska man göra det i efterhand och då blir det en nödlösning, säger hon och fortsätter:

– Det är olyckligt att man vill bygga ut en skogskommun på åkermark. Det borde finnas andra delar att förtäta eller bygga ut på.

Finns det något som du ångrar?

– Nej. Jag brukar inte ångra saker, säger hon bestämt.

Vad vill du skicka med för tips till Mark Henriksson som nu utsetts att efterträda dig?

– Ha tilltro till tjänstemännen. De gör ett väldigt bra jobb, säger hon.

Annelie Almérus (M)

Annelie Almérus tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i juni 2020. Men hon har lång politisk erfarenhet.

Intresset för politik föddes i valrörelsen 1994. Då gick hon med i Moderata ungdomsförbundet, MUF.

Politiskt i Motala har hon bland annat suttit i fullmäktige och varit politisk sekreterare när Ewa Isaksson Ribers (M) var kommunalråd.

I september meddelade Annelie Almérus att hon lämnar alla sina politiska uppdrag eftersom hon inte var nöjd med hur det interna politiska arbetet fungerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!