Fackförbundet Kommunals anmälan till Arbetsmiljöverket, om arbetsmiljön på Nämndemansgatan, har lett till beslut. Kommunals huvudkrav är att köksarbete för omsorgspersonalen ska upphöra, då det anses leda till ohälsa kopplat till ensamarbete, stress, otillräcklighet, smittorisker med mera.
Arbetsmiljöverkets bedömning är att det finns brister på boendet som kan leda till sjukdom eller skada. De kräver åtgärder innan den 17 maj annars riskerar företaget böter på 50 000 kronor. En summa som, enligt Arbetsmiljöverket, överenstämmande med liknande fall.
Från en inspektion i februari uppges att Attendo saknar resultat av riskbedömningar avseende hög arbetsbelastning, organisatoriska, sociala risker och förekommande ensamarbete. De saknar också underlag för att vidta åtgärder och handlingsplaner för att få bort risken för ohälsa och olycksfall.
Nu kräver Arbetsmiljöverket att företaget undersöker och riskbedömer personalens arbetsbelastning och ensamarbete. Bland annat ska de redovisa om arbetssituationer är starkt psykiskt påfrestande och om arbetsmängd och bemanning är anpassade till vad personalen ska utföra. Och då särskilt hur kökstjänst relaterat till avdelningsarbete påverkar.
De ska även redovisa om påverkan av personalomsättning. Samt bedöma risker för ohälsa och olycksfall i arbetet, risker med ensamarbete och i det bland annat risk för våld eller hot om våld.
Karolina Eriksson, regionchef på Attendo, har tagit del av beslutet.
– Vi håller på att sammanställa vårt undersökningsmaterial tillsammans med regionala skyddsombudet och vår arbetsgrupp inom arbetsmiljöfrågor för att sedan jobba framåt med att hitta risker och ta fram åtgärder i en handlingsplan.
Hon kommenterar att det varit personalomsättning och en del nyrekrytering. Men att de lägger mycket fokus på introduktion och rutiner. Samt att tidigare anställda också får utbildning.
– Jag ser redan skillnader i verksamheten. Många är nöjda med organisationsförändringen som skedde i början på året, säger hon och hänvisar till förändringar i ledningen.
Gällande köksarbetet uppger Eriksson att personal och kostombud fått utbildning. Samtidigt pågår diskussioner men att hon inte kan säga mer i nuläget.
– Det känns som vi kommer framåt och det är det jag också får till mig från medarbetare. Vi vet att det varit utmaningar på Nämndemansgatan men vi är på väg åt rätt håll.