Mås i stadsmiljö – problem som bara kan förebyggas

Häckande fiskmås i stadsmiljö är ett vanligt sommarproblem. Det märks i samtal och post till Motala kommuns Miljö och hälsa. Men har häckningen väl börjat är det för sent att göra något.

Den här beskyddande måsen lyckades vi fånga i luften vid Frimurarhuset.

Den här beskyddande måsen lyckades vi fånga i luften vid Frimurarhuset.

Foto: Henrik Gedda

Motala2021-07-02 19:00

– Då är fåglarna och deras bon enligt jaktlagen fredade till den 31 juli. Det man sedan kan göra är att förebygga inför nästa års säsong. Rensa gamla bon, sätta upp nät eller prova med fågelskrämmor, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Johanna Gunnarsson.

Hon konstaterar att Motala ligger sjönära varpå hustak nära vattnet blir attraktiva häckningsplatser för måsarna. Ett av dem är nu Frimurarhusets tak (tidigare Östra skolan). Boende i området vittnar i skrivelser om skränande och attackerande måsar – någon har till och med blivit påflugen – och om nedbajsade uteplatser.

När undertecknad själv besöker platsen hörs skrän i luften och snart kommer också en mås flygande rakt mot mig. Men viker av precis någon meter framför mig. Därefter sätter den sig bevakande och fortfarande skränande på ett garagetak.

– Den kommunicerar med och skyddar en unge på marken någonstans i närheten, på en gräsmatta eller under en buske, förklarar fågelkännaren och naturfotografen Christer Elderud.  

Ett fiskmåspar börjar häcka någon gång i april och lägger som regel tre ägg. I stadsmiljö söker man sig gärna till platta tak. Under sommaren kläcks äggen och innan ungarna är flygfärdiga händer det ofta att de trillar ur boet och söker skydd på marken. När människor närmar sig blir föräldrarna aggressiva och upplevs gå till attack.

– Visst, det kan hända att någon känner av en klo. Men vanligtvis handlar det om skenattacker. Måsarna viker av strax ovanför den som hamnat nära en unge. Prövar man att förflytta sig några meter åt något håll upphör måsens intresse. Skulle den verkligen "störtbomba", skulle den också själv komma till skada, säger Christer Elderud.

Så vad göra för en husägare för att slippa obehag, oväsen, frätande spillning och även sönderhackade föremål? 

– Var uppmärksam på våren. Kretsande måsar kring tak betyder att de letar häckningsplatser. Bland förebyggande åtgärder tror jag mest på fladdrande rovfågelsiluetter. Samtidigt är problemet i städer kortvarigt. Det rör sig om någon månad.

Vi har – i det aktuella fallet –  även hört med Frimurarhusets fastighetsförvaltare Bengt Ahlesten.

– Nytt för mig att måsarna återkommit. Vi hade problem för några år sedan och lät då rensa bort ett bo. Det fick effekt åtminstone på den platsen. Men vi tar till oss det här och får agera igen, säger han.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!