Föreläsningen hölls i dramasalen på Norra Skolan. Det fanns ett stort intresse för att lyssna på talaren.
– Tanken är att vi ska prata om situationen för ensamkommande ungdomar. Sedan ska vi också snacka om samverkansstrategier. Det finns ett stort behov av det, säger Isabel Duchen.
Boendefrågan upplevs som ett stort bekymmer. Det finns inte tillräckligt många bostäder för ungdomarna, tycker föreläsaren.
Vad kan man göra åt problemet?
– Det som gjorts på vissa ställen är att man upprättat ett samverkansavtal med civilsamhället. Det gäller att hitta på kreativa lösningar för att lösa problemen.
Isabel Duchen tycker att det är viktigt att prata om ungdomarnas situation:
Vilka är mest utsatta?
– Det är dem som har sin asylprocess igång. Deras ärenden ligger hos domstolar och handläggningen tar tid. Därför får man vänta på sitt uppehållstillstånd för gymnasiestudier – och då hamnar man i kläm.
Vad har förändrats under senare tid?
– Det som har förändrats är att många har fått tillfälligt uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen. Dock så är det fortfarande svårt att få ersättningen som man har rätt till. Jag tycker att det finns en dålig samverkan mellan vissa myndigheter.
Upplever du att situationen har blivit bättre för vissa?
– Ja, jag tycker att det har förbättrats sedan förra sommaren. Personerna som omfattas av gymnasielagen har fått ett andrum – men det är fortfarande svårt om man inte har någonstans att bo.
Drygt femton personer från Rädda Barnens lokalförening fanns på plats under föreläsningen.