Ett serviceföretag som jobbar mot den tunga industrin. Det är en enkel beskrivning av Avoma AB. Den lite mer komplicerade är att de verkar inom processindustrin som konsulter inom service, underhåll och installation av mekanisk utrustning.
Jani Pajala är vd på det 10-årsjubilerande företaget som utnämnts till Årets Motalaföretag.
– Det är svårt att få till ett enda ord på vad vi jobbar med. Vi jobbar väldigt brett och har flera olika yrkesgrupper inom företaget, säger han och räknar upp svetsare, pumptekniker och underhållsmekaniker som några exempel.
Tiden då en tekniker åkte ut med en verktygslåda i handen är sedan länge förbi berättar han och pekar på en stor container som står på pall.
– Vi fyller en sådan full med verktyg och utrustning och sen skickar vi den med lastbil.
I verkstaden finns maskiner för olika typer av arbete och mycket görs på plats.
– Likadant som jag kan skicka en stor container med verktyg ut i Sverige kan jag också ta hem maskiner och göra underhållet här.
Han kommer från ventilbranschen och tror att han hade kunnat skapa ett framgångsrikt ventilserviceföretag, men vill mer.
– Jag ville inte göra en copy paste av vad andra har gjort.
Istället har de breddat, blivit fler, utvecklats och breddat igen för att verka för sina kunder i Sverige och Europa.
En bild bakom honom visar en enorm turbinrotor och Jani förklarar att det inte finns många sådana i Sverige. Men genom ett bra avtal med kunden och kunskapen inom personalen kan det, när det görs underhåll, innebära jobb för fem personer under tre veckor.
– Men sen kan det gå två år innan det är dags att göra jobb där igen, säger han och menar att det då gäller att hitta bredden i både kunskap och kundunderlag.
Självklart har Avoma påverkats av lågkonjunktur, covid, inflation och omvärldssituationen. Men även här kommer drivet in och Jani är tydlig.
– Den dagen jag börjar förvalta blir jag besviken på mig själv, säger han och menar att det handlar om att hela tiden vilja mer, att utvecklas och se möjligheter.
– Men varje gång man breddar vill man ju bli bäst på det också, och jag vill ge förutsättningar till mina kollegor för att kunna bli de bästa i branschen.
Kompetens är något som företaget jobbar mycket med.
– Utbildning har varit en av de största utgifterna vi haft. Vi måste hela tiden attrahera både ny personal och de som jobbar hos oss. Varje enskild utbildning ger något mer i yrkesutövandet. Jag ser det som en utmaning att alla som är hos oss ska vara här till pension, vare sig de är 19 eller 62. Det kräver att man hela tiden blir utvecklad och jag har ett jättestort ansvar i det.
Under sina tio år har Avoma stadigt ökat i omsättning, resultat och personalstyrka. Det senare trots svårigheten att hitta kompetens. Samarbetet med gymnasieskolorna är viktigt men Jani säger att det ändå är svårt att hitta yngre som vill jobba i branschen.
– Enligt rapporter är det 70 000 - 75 000 för få personer i processindustrin i Sverige. Men om man ska kunna göra sina TikTok-videos eller agera influenser, så måste man fortfarande ha värme när man duschar och el i huset. Infrastruktur måste rulla på och om ingen jobbar med det hur ska det då kunna hanteras? Det kommer inte AI ersätta på många år.
För Jani är det industrin som driver samhället framåt.
– Jag har jobbat i industrin hela mitt liv, det är det bästa och vackraste som finns. Men ska jag förmedla det till andra så kanske det inte bara handlar om att ge en hög lön. Om du förstår vad det är du arbetar med, meningsfullheten i det. Även om du bara är en mikroskopisk del så är du fortfarande en del i att Sverige rullar.
Jani Pajala har varit nominerad till Entrepreneur of the year och Årets ledare och blev Årets företagare 2021.
– Givetvis blir jag glad, det är ett jättebra betyg. Men jag blir inte bekväm för det, säger han och förklarar:
– Jag kan titta på siffrorna, men siffror är siffror. Jag kan ta ut en hög lön, men nej, jag har aldrig varit där. Det är lite med rötterna. Jag är född och uppvuxen i Charlottenborg, jag vill ha markkänning, vara den här killen med fötterna på jorden.
Men när beskedet kom att Avoma blev Årets Motalaföretag blev känslan annorlunda.
– Det är en delad glädje tillsammans med mina kollegor, ett kvitto och ett jättebra betyg. Och mina kollegor får känna det, inte bara av ord från min sida eller från någon annan ansvarig chef eller ledare i företaget, utan att det kommer från utomstående.