Fackförbundet Kommunal gjorde en så kallad 6:6a-anmälan mot Attendo och Nämndemansgatan i december 2021. En anmälan där de ställde krav om förändringar kring personalens arbetsmiljö. Främst handlade det om att omsorgspersonalen även har ansvar för matlagningen vilket bland annat ansågs innebära stress, risker för smittspridning och ensamarbete.
Arbetsmiljöverket har tagit sitt beslut och avslutar ärendet utan vite på 50 000 kronor som tidigare förelegat.
– De krav som vi ställt i vårt föreläggande uppfyller de och då har vi valt att ta det beslutet. Vi säger inte att det är godkänt utan att de har nått upp till de krav som vi ställt. Vi godkänner aldrig utan bedömer hur man uppnått kraven, enligt arbetsmiljölagen. Har man gjort det avslutar vi, säger Mikael Bernhardsson, sektionschef.
Han förklarar vidare att då Attendo gjort en handlingsplan där man från Arbetsmiljöverket anser att de uppnått, eller kommer att uppnå, kraven så är det tillräckligt.
– Vi har konstaterat att det finns brister och då ställer vi krav på att de ska göra vissa saker, undersökning, riskbedömning och handlingsplan, och det grundar sig i vad skyddsombudet har begärt för typ av åtgärder, säger Bernhardsson.
Den handlingsplan som Attendo presenterat för Arbetsmiljöverket är ännu inte är fullt genomförd.
– Det är alltid så med saker som finns i en handlingsplan att det inte kan göras omedelbart utan framåt. Vi förutsätter att man följer den handlingsplan som man själv har gjort.
Från Kommunal säger regionala skyddsombudet, Ann-Sofie Rydberg, att de är överens med Arbetsmiljöverket.
– Vi kom fram till det tillsammans. Det jag lade in begäran om handlar om köksarbetet, att personalen skulle undkomma det, det var det vi tryckte hårdast på. Där har de tillsatt personal som tar hand om köket, säger hon.
Rydberg anser att det märks att Attendo tagit allvar på kritiken och att det lett till förändringar.
– Vi kommer fortsätta att jobba med dem framöver och Arbetsmiljöverket kommer att komma tillbaka i november för att bland annat titta på den psykosociala arbetsmiljön. De sa att de stänger ärendet men håller just den delen öppen. Det innebär att de gör en uppföljning på den OSA-enkät som görs i personalgruppen på boendet.
OSA står för organisatorisk och social arbetsmiljö och Rydberg förklarar att enkäten har gjorts tidigare men då personalomsättningen varit hög måste den göras om för att resultatet ska stämma med den aktuella situationen.
I Kommunals anmälan fanns fler punkter, bland annat påtalades avsaknaden av arbetsskade- och tillbudsanmälningar.
– Personalen har helt enkelt inte vågat skriva anmälningarna, något som Attendo inte förstått varför, men så är det. Men nu kommer de in och det känns bra. Nu finns det också ett skyddsombud och de tillsätter en arbetsmiljögrupp, vilket vi ser positivt på.
Enligt Rydberg finns det fler delar som Kommunal kommer att ta tag i efter hand. Hon ser bekymmer med hög personalomsättning, personal som inte har rätt kompetens och även andra delar som påverkar arbetsmiljön på flera sätt.
– Ser vi att det börjar hända saker så vet vi att de har börjat att göra åtgärder. Då handlar det inte bara om att ge vite, det är inte det man är ute efter utan man vill att det ska bli så bra som möjligt för alla parter. Och det hoppas jag att de också vill nu, säger hon.