Fortfarande ingen plan klar för akuten

Det är början av juni, men än finns ingen klar plan för hur bemanningen på Motalas akutmottagning ska se ut. Det har väckt kritik och oro. Nu svarar ansvarig chef.

Karin Franzén, verksamhetschef för medicinska specialistkliniken i Motala.

Karin Franzén, verksamhetschef för medicinska specialistkliniken i Motala.

Foto: Rita Furbring

Motala2023-06-01 17:00

Vi har tagit del av ett mejl som hade gått ut till personal på LiM:s akut angående sommarens bemanning. Där står det att "de åtgärder som vi tvingas besluta innebär en påverkan på patientsäkerhet och arbetsmiljö. Vi vill dock försöka att erbjuda akutsjukvård för våra invånare och bevara vår arbetsplats."

Mejlet beskriver att akuten kommer att behöva låta fler ambulanser gå till Linköping istället för till Motala dygnet runt och enligt grovplaneringen för vecka 29–33, då det bara kommer att finnas en sjuksköterska i tjänst nattetid, inte kommer att kunna tas emot några ambulanser alls i Motala efter klockan 21.

Vi har haft kontakt med verksamhetschef Karin Franzén gällande mejlet. Vi har också sökt henne med frågor sedan vi träffat personalen från akuten. Hon har flera gånger återkommit till att det ännu inte finns något beslut om innehållet i mejlet. Hon har velat invänta att regionen ska bli klar med sin plan för sommaren, ett arbete som fortfarande pågår.

Till slut har hon dock valt att svara på frågorna via mejl. Frågorna och svaren följer här:

Det har gjorts en Ivo-anmälan av den planerade bemanningen för sommaren på akuten i Motala med motiveringen att det är ”bättre att agera innan någon patient dör”. Är patientsäkerheten hotad när akuten bara har en sjuksköterska nattetid?  

Vi arbetar med frågan gällande både patientsäkerhet och bemanning. 

Det brukar vara tolv sjuksköterskor i tjänst per dygn, nu ska det enligt uppgift vara sju. Hur påverkar det?

Det innebär att vi ser över vårt uppdrag, hur vi kan begränsa detta och ev omfördela till andra.

Personal som vi har pratat med säger att detta är den lägsta bemanning som någonsin har varit schemalagd på akuten, att det aldrig tidigare har varit aktuellt att bemanna akuten med färre än två sjuksköterskor. Stämmer det?

Vi har haft samma låga bemanning för ett antal år sedan.

Kan en ensam sjuksköterska klara av exempelvis ett hjärtstopp eller en kritiskt sjuk patient? Hur?

Vi arbetar med rutiner för att omhänderta på ett patientsäkert sätt.

Personal som vi har pratat med oroas över personalens hälsa och fruktar att anställda kommer att gå in i väggen. Hur ser du på den farhågan?

Vi arbetar med att säkerställa situationen för både personal och patienter.

Personal som vi har pratat med menar att det inte går att driva en akut med den planerade bemanningen, utan att det snarare blir en jourcentral. Hur ser du på det?

Vi har ett uppdrag som akutmottagning och arbetar med att säkerställa detta.

Varför går det inte att stärka upp med hyrpersonal?

Vi brukar ha en lite lägre bemanning på somrarna och göra om vissa team. Det är alltid svårt att bemanna på sommaren och vi har både förra sommaren och tidigare somrar haft mycket hyrpersonal. Den här sommaren har det varit svårt att få hyrpersonal. 

Personal vi har pratat med säger att det har funnits en plan för att kunna förstärka med undersköterskor, men att det nu snarare ser ut att bli något färre undersköterskor än vanligt i sommar. Hur vill du kommentera det?

På undersköterskesidan har vi kunnat bemanna. 

Det finns ett beslut om att till hösten införa ett nytt ramavtal som gör att man inte längre kan anlita alla de hyrsköterskor som man tidigare har kunnat använda. Hur skulle det i så fall påverka akuten i Motala?

– Inom regionen finns en strategi för att minska antalet hyr sköterskor vilket bland annat innebär att vi endast använder hyrsköterskor som är upphandlade inom ramavtal. Detta kan göra att de sköterskor som inte är inom ramavtalet inte kommer fortsätta arbeta hos oss. De vi har fortsätter över sommaren hos oss.

Hur kommer det sig att arbetet med riskbedömningen inför sommaren fortfarande pågår så nära inpå semestern?

Vi gör alltid en riskanalys inför sommaren i början av året. Då var förutsättningen att vi kunde bemanna med sköterskor, vid schemaläggning uppdagades att vi saknade både ordinarie personal och hyrsköterskor. 

I det mejl som har gått ut till personal inför sommarens schemaläggning står att ledningen är medveten om att patientsäkerhet och arbetsmiljö kommer att påverkas. Kan du förtydliga vad ni menar där?

Vi arbetar med dessa frågor för att säkerställa detta.

Övernattande patienter och intox-patienter (exempelvis berusade eller patienter som överdoserat) kommer inte att tas emot på akuten i sommar, enligt mejlet. Hur kommer det att påverka?

I vårt arbete inför sommaren ingår en planering för dessa patienter.

I vilken omfattning kommer ambulanser att ledas om till US?

Detta ingår i vårt förberedelsearbete tillsammans med ambulansen och Akutmottagningen på US.

Kan US ta emot Motalas patienter?

Vi har ett bra samarbete året runt och vi kommer samarbeta även under sommaren och gemensamt försöka hitta bästa lösningar.

Vad händer om US inte klarar av att ta emot Motalas patienter med sin bemanning?

Vi har ett bra samarbete året runt och vi kommer samarbeta även under sommaren och gemensamt försöka hitta bästa lösningar.

Det uttrycks en oro för att det här kan bli början till slutet för akuten i Motala. Hur vill du bemöta den oron?

Vi har vårt uppdrag och det gör vi allt för att hantera.

Under onsdagen avslutades regionens riskbedömning. Karin Franzén har lovat att återkomma när mer information finns att ge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!