LOV, lagen om valfrihet, inom hemtjänst infördes 2010. Periodvis har det varit fem, sex privata LOV-företag men i nuläget är det bara två, båda med servicetjänster men bara ett med vård.
För att bli LOV-företag krävs godkännande av kommunen.
– Vi handlägger ansökan, utefter ett förfrågningsunderlag, och tar referenser. Uppfyller företaget kraven godkänns de och uppfyller de inte kraven avslås ansökan, säger biträdande socialdirektör Theres Sandstedt Johanson.
Att flera mindre utförare försvunnit, när större företag köpt verksamheten, kan kommunen inte påverka så länge företaget är godkänt. Men den enskilde som berörs ges möjligheten att välja en ny utförare.
– Vi ger alltid möjlighet att välja, man kan också välja kommunal hemtjänst. Eller två utförare, en för service och en för vård.
Socialnämndens ordförande Maths Andersson (L) medger att valmöjlighet just nu är liten.
– Men vi kan inte gå in och styra. Det är fri etablering och då får det sådana här konsekvenser. Frågan är om det är tillfällig eller om det finns andra skäl, säger han.
Vänsterpartisten Anders Andersson är dock kritisk och vill att LOV avvecklas.
– När det infördes ställde vi kravet att kommunen skulle vara ett ickevalsalternativ och var nöjda med det. Men det vi är mest emot är att om företagen som söker uppfyller kraven så kan kommunen inte säga nej. Och då förlorar kommunen kontrollen över verksamheten, säger han.