I skogen bakom Idrottsparkens östra läktare har ett 15-tal döda almar nyligen fällts.
– Vi uppmärksammade dem redan 2015 och hade en diskussion med länsstyrelsen. Sedan fick vi signaler från Maif om att de borde tas bort, säger Henrik Pettersson, fastighetschef vid Göta kanalbolag.
De aktuella almarna var både gamla, vissa över 100 år och dessutom stora. Arbetet har inte varit helt lätt. Vissa av träden har behövt kapas uppifrån och ner i delar.
– Vi har tvingats hyra in arborister vilket gjort det dyrt, omkring 100 000 kronor bara för den här punktinsatsen Arbetet behöver fortsättas in mot Motala centrum.
– Det är oklart hur många träd som måste tas ner, det beror på var de står. Gångstråket är viktigast, säger Henrik Pettersson som menar att det inte är någon fara att träden ska ramla omkull.
– Veden i stammen är hård fast träden är döda. Men risken finns att grenar blåser ner.
Döda almar är inget nytt problem för kanalbolaget. I en artikel från 2005 berättas det att cirka 100 almar längs östgötasidan har almsjukan.
"Men från Boren ut till Vättern ser det ännu ljust ut", säger kanalbyggmästare Lennarth Falk.
När almsjukan sedan spred sig till kanalens Motaladel blev problemet väldigt påtagligt eftersom sträckan hyser så många almar.
– Vi har redan tagit ner ett flertal döda almar här och kommer att få hålla på med det ett antal år framåt, säger Henrik Pettersson.
Bolaget har funderingar på nyplantering.
– Av bok och ek i så fall, inte alm såklart.