Oppositionen riktas skarp kritik mot att utredningen av kommunkoncernen skett i det kommunala bolaget Sjöstaden.
Varför hanterades inte den här stora frågan i kommunstyrelsen från början?
– Anledningen var att Sjöstaden hade ett bra sätt att hantera frågan på. Kommunstyrelsen har varit medveten hela tiden om utredningen och har fått del av materialet nu när det har presenterats, säger hon.
Vad innebär "ett bra sätt att hantera frågan på"?
– Rent krasst var det där som det fanns möjlighet att finansiera det här, säger Annelie Almérus.
Förstudien kostade en bit över 600 000 kronor i konsultkostnader. Fanns inte de pengar i kommunstyrelsen?
– Vi tyckte att det var bättre att hantera frågan i Sjöstaden. Det har funnits öppenhet och bolaget har en politiskt tillsatt styrelse. Det är inga konstigheter kring det här, säger hon.
Oppositionen reagerar på att Sjöstadens styrelse inte har representanter från alla partier och att alla inte fått information samtidigt. Hur ser du på det?
– Nej, så är det. Men vi är öppna i Alliansen. Det går väldigt bra att komma till oss och fråga om det är någonting som man undrar över. Det är också därför som vi nu när vi går vidare har tillsatt en beredning där alla partier finns representerade, säger Annelie Almérus.
Hon påtalar vidare att det inte är ett färdigt förslag som presenterats för kommunstyrelsen utan att man nu tillsammans ska arbeta vidare och fördjupa sig.
Det riktas också kritik mot att alternativa lösningar inte presenterats. Hur hanterar ni det?
– Det kommer att göra en presentation av de alternativ som valts bort på beredningens nästa möte. Allting kommer att lyftas upp i ljuset för alla, säger hon.
Oppositionen menar att medborgarnas insyn varit begränsad när utredningen skett i bolaget. Hur kommentar du det?
– Det är ett politiskt styrt bolag. Det finns möjligheter till insyn där, säger Annelie Almérus.
Protokollen från Sjöstaden är väldigt kort sammanfattade, ofta bara i någon mening. Kommunstyrelsens är betydligt utförligare. Minskar inte informationen till allmänheten då?
– Förstudien är offentlig och finns diarieförd nu om man vill begära ut den. Fram till kommunstyrelsens möte var det arbetsmaterial och då kunde man inte få mer information, säger hon.
Motalas ena ledord är "öppenhet". Tycker du att ni varit öppna?
– Ja, jag anser att vi har varit öppna, säger Annelie Almérus.