– Vi kan se en ökning av platserna på vårt akutboende. Det har gått i perioder. Vissa perioder har vi haft ännu mer än vad vi har i dag, säger Jessica Rös Joutsen, sektionschef på socialkontoret i Motala.
De senaste tre åren har personerna som fått tak över huvudet genom kommunens akutboende ökat årligen. 2020 fick 25 personer hjälp, 2021 ökade siffran till 36 personer och 2022 var den uppe på 45. Nu utökas de fyra platserna till sju och akutboendet, som tidigare drivits av Stadsmissionen på uppdrag av kommunen, drivs nu i egen regi.
– Vi kunde se att vi ibland har ett hårt tryck och när vi bara har fyra platser har vi ingen annan plats att erbjuda, fast vi kan se att behovet kanske är sex platser. Då får vi antingen ha overkställt beslut, alltså att vi inte kan göra någonting, eller erbjuda plats på vandrarhem eller hotell.
Samtidigt tar inte alla vandrarhem, campingar eller hotell emot personer med missbruksproblematik, framhåller Jessica Rös Joutsen.
– Det kan vara ett dilemma. Därför såg vi att vi behövde ta omtag och göra bättre.
Mörkertalet vad gäller antal hemlösa är säkerligen stort. Många som är bostadslösa inom kommunen har fortfarande tak över huvudet, tack vare att de kan bo hos bekanta, vänner eller anhöriga. Men den lösningen är inte hållbar i längden, enligt Jessica Rös Joutsen. Hur stor den gruppen är vågar hon inte spekulera i.
– Vi känner till personer som är aktuella hos oss och som vi vet bor runt hos kompisar eller hemma hos anhöriga tillfälligt, men jag vågar inte säga någon siffra.
Enstaka fall av uteliggare har också förekommit genom åren. Då försöker socialkontoret att fånga upp personerna och erbjuda stöd.
Har ni någon teori om hur det kommer sig att hemlösheten ökar i perioder, däribland nu?
– Man kanske kan följa lite vad det är för missbruk som förekommer i Motala. Har vi tyngre missbruk och man inte sköter sin lägenhet eller anhöriga inte tar emot en är det klart att det blir en ökning av hemlösa.
I dagsläget har de flesta hemlösa i Motala missbruksproblematik eller psykisk ohälsa, enligt Jessica Rös Joutsen. Men framöver tror hon att de kan komma att stöta på även andra målgrupper, kanske kopplat till det ekonomiska läget.
– Vi vill inte att folk ska ligga ute, det är inte ett värdigt liv. Det jobbar vi hårt för, fastslår hon.