I siffror handlade det om 50 fall 2017 jämfört med 21 under 2016.
Många ansökningar kom dessutom in sent under året. Kommunens budget- och skuldrådgivare Britt-Marie Glaad utläser att många valde att skjuta på sin ansökan till dess att en förändring av skuldsaneringslagen skulle träda i kraft 1 november.
– Det blev då mycket enklare att söka. Skuldsammansättningen hos varje kreditgivare behöver inte längre specificeras i kapitalskuld och räntor, utan nu räcker det med att ange klumpsummor. Det gjorde nog att fler orkade ta tag i problemen, säger Britt-Marie Glaad.
– Kanske trodde också en del att det även skulle bli enklare att få skulder sanerade, men där har inte kriterierna ändrats.
Beslutet om sanering eller inte fattas sedan av kronofogden. Och även när det gäller att betala vad som ändå återstår av skulder är rutinerna numera förenklade.
– Man behöver inte själv göra upp och följa betalplaner för sina olika borgenärer. Nu betalar man in en klumpsumma till kronofogden som sedan sköter fördelningen.
Motala kommun har avsatt 1,5 tjänster inom socialförvaltningen till budget- och skuldrådgivningen. Enligt anvisningarna ska verksamheten kontinuerligt också följa upp tidigare beviljade saneringsärenden. Något som inte hinns med. Här informeras istället de skuldsatta om att själva höra av sig om de behöver ytterligare hjälp.
Av de som ändå är i kontakt med rådgivningen får den enligt en enkät mycket höga betyg vad gäller tillgänglighet, bemötande, information och stöd.
Konsumtionsskulder är fortfarande den vanligaste bördan. Och de flesta som vill ha hjälp i någon form är 65 år eller äldre.