I mitten av juli sätter arbetet igång, kommunen har redan nu flera områden som behöver prioriteras.
– Eftersom träden dör måste vi ta ned dem på grund av säkerhetsrisk. Grenar kan trilla ned och vi vill inte att någon skadar sig, säger Katarina Wahle, landskapsingenjör på Motala kommun.
Kommunen kommer prioritera de träd som står i centrala parker i Motala men även de som står i anslutning till privata tomtgränser, bil-, gång- och cykelvägar. Bland annat finns det flera sjuka träd i Kanalparken som ska tas bort, även träd längs med Södra stranden ska beskäras då kronorna blivit för stora.
– De träd som har håligheter i sig kommer vi försöka ha kvar som högstubbar för att främja den biologiska mångfalden. Om trädet inte kan stå kvar kommer vi lägga det i närheten, säger Katarina Wahle.
Under hösten 2019 togs flera almar med almsjuka ned vid bland annat Motala kyrka och griftegården. Katarina Wahle vittnar om att man haft almsjuka i Motala länge, men att det nu kommit en form av aggressivare sort.
– Händelseförloppet har varit ganska långdraget innan. Men nu har vi sett att det går snabbt. Vi har haft träd som slagit ut och sedan snabbt vissnar, säger Katarina Wahle.
En bit in på sommaren kommer man se över hur arbetet ligger till för att se om man behöver uppdatera prioriteringslistan.
– Vi få alltid stor hjälp av allmänheten, det är svårt för oss att ha koll på alla träd samtidigt, säger Katarina Wahle.
Arbetet kan komma att störa framkomligheten lokalt.