Den 10 juli utkom Arbetsförmedlingen med ny statistik över arbetslösheten i landet. Statistiken visade bland annat att allt färre unga är arbetslösa. I slutet på juni var 52 000 unga (18-24 år) inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Vilket är 6 000 färre, än förra året.
Även i Motala har arbetslösheten bland unga minskat de senaste åren. Enligt Ulrika Stålknapp, chef på Arbetsförmedlingen i Motala, beror det på två faktorer. Dels den rådande högkonjunkturen i landet och dels projektet Ung Komp. Ung Komp är en verksamhet som drog igång i början av år 2016 och är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen i Motala och Motala kommun.
– Ung Komp håller till på Bispmotalagatan och vänder sig till unga arbetslösa mellan 18-24 år, som behöver mer stöd och resurser i sitt arbetssökande, säger Ulrika Stålknapp.
Men alla unga mellan 18-24 år som är inskrivna som arbetssökande i Motala, hamnar inte per automatik hos Ung Komp. Utan det är när det finns ett behov av fördjupat stöd. Som exempelvis vid en längre tids arbetslöshet, tidigare svårigheter i skolan eller en funktionsnedsättning.
De stöd och resurser som finns tillgängliga för de arbetssökande på Ung Komp är arbetsmarknadshandläggare, studie- och yrkesvägledare, arbetspsykolog, socialkonsulent, arbetsterapeut, arbetsförmedlare och kundresurs. De som arbetar som just kundresurs är dock inga myndighetspersoner. Utan det är unga människor i de arbetssökandens åldrar, som stöttar och hjälper. Genom att exempelvis cykla med den arbetssökande till en jobbintervju. Eller vänta utanför när den arbetssökande lämnar in sitt CV i en butik. Ung Komp är dock inte bara en verksamhet som finns i Motala, utan även i andra städer i Sverige där arbetslösheten bland unga varit hög.
I juni år 2012 var totalt 2 331 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i Motala. Av dessa var 683 personer unga mellan 18-24 år. Om man jämför med siffror för juni i år, är det en markant skillnad. Statistiken visar att allt färre unga är arbetslösa idag. I juni månad var totalt 2 097 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i Motala. Men av dessa var bara 351 personer unga mellan 18-24 år.
– Ungdomarna har varit de stora vinnarna i högkonjunkturen, säger Per Engdahl, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Motala.
Samtidigt menar han att det är viktigt att ha i åtanke att demografiska förändringar påverkar statistiken. För storleken på varje kull ändras över tid, som när någon fyller 25 år och inte längre räknas till gruppen unga som är arbetslösa.
– Men vi kan ändå se att allt fler unga går ut i arbete idag. Så om man är aktiv och tar kontakt, finns goda chanser för unga att få ett arbete, säger Per Engdahl.
Av de 351 unga mellan 18-24 år som var arbetslösa i juni, var 150 kvinnor och 201 män. Ulrika Stålknapp tror att en av förklaringarna till det har att göra med att kvinnor ofta är mer benägna att fortsätta studera, än män. Hon tror också att det kan bero på att det finns fler jobb inom de traditionella kvinnoyrkena som inom vård och omsorg där man kan arbeta på timmar. Hon påpekar också vikten av att ha fullgjort gymnasiet.
– Idag kräver många arbetsgivare ett fullgjort gymnasieprogram. Sedan är det viktigt att våga höra av sig till arbetsgivare och ta egna initiativ, säger Ulrika Stålknapp.
– Statistik visar att de med gymnasieutbildning oftare får jobb. Så gymnasieutbildning är viktigt, säger Per Engdahl och fortsätter:
– Jag förstår att det påverkar självbilden negativt när man varit arbetslös en längre tid. Men om man tycker att det är jobbigt att höra av sig till arbetsgivare, kontakta oss och be om hjälp.