Alliansen toppolitiker går emot revisionen

En enig revision vill ge socialnämnden en anmärkning för underskottet på runt 30 miljoner. Nu går Alliansens toppolitiker emot beslutet och ändrar i ärendet inför fullmäktige.

Nils-Ingvar Graan (KD) är ordförande i kommunfullmäktige som på måndag ska ta upp kritiken får revisionen.

Nils-Ingvar Graan (KD) är ordförande i kommunfullmäktige som på måndag ska ta upp kritiken får revisionen.

Foto: Sofia Axelsson/Arkivbild

Motala2020-06-04 08:00

Frågan om kommunens nämnder och styrelser ska beviljas ansvarsfrihet har skjutits upp under våren efter beskedet att en enig revision vill ge socialnämnden en anmärkning för deras underskott på cirka 30 miljoner kronor. Man ville också ge kritik till kommunstyrelsen för att de inte agerat mot nämnden och till bildningsnämnden som också de hade ett större underskott.

Alliansens politiker har dock reagerat hårt mot anmärkningen och kritiken. De har menat att revisionen är onödigt hård och att kritiken är orättvis. Nu väljer man också att agera. Fullmäktiges högsta politiker, presidiet, ska gå igenom alla ärenden inför mötet den 8 juni, men då valde man att ändra i ärendet från revisionen.

– Vi har gått igenom deras rapport och svaren från nämnder och styrelse. Vi har också gått igenom rapporten från 2018 då socialnämnden fick en anmärkning. Då fick man den för att man inte hade kontroll på ekonomin, säger fullmäktiges ordförande Nils-Ingvar Graan (KD) och fortsätter:

– Nu anser vi att de har tagit tag i frågan och har månadsuppföljningar. Då tycker vi att det är för kraftigt att ge dem en anmärkning.

Presidiet var inte enigt. Alliansens två ledamöter röstade dock ner sin S-kollega. Därför ändras förslaget till beslut så att socialnämnden, bildningsnämnden och kommunstyrelsen får kritik för att man brustit i måluppfyllelsen.

Man går 30 miljoner kronor back och upptäckte ett stort underskott i augusti. Hur motiverar ni att det inte ger en anmärkning?

– Stora delar av underskottet är opåverkbara kostnader som försörjningsstöd. Man kan inte få en anmärkning så fort man går back. Då skulle vi prenumerera på anmärkningar. Då förlorar de ju sitt värde, säger Nils-Ingvar Graan.

Revisionen är en tung insats, hur tänker ni när ni går emot den?

– Jo, så är det. Men vi har gått igenom deras förslag och vi tycker inte att det finns skäl för en anmärkning, säger Nils-Ingvar Graan.

Revisionen var enig. Era Allianskollegor där stod ju bakom en anmärkning. Varför går ni emot dem?

– Jag ska inte examinera deras arbete. De får stå för sin bedömning, säger han.

Revisionens ordförande, Håkan Holmberg (S), konstaterar att fullmäktiges presidium enligt kommunallagen får lov att ändra förslaget till beslut. Men han beklagar ändå agerandet.

– Jag personligen tycker att det är synd att det går så mycket politik i detta. Vi har vårt uppdrag att granska nämnderna och vi var överens. Det här är de verktyg som vi har och vi kunde inte göra någonting annat. Vi står på oss att vi har gjort rätt bedömning, säger Håkan Holmberg.

Nils-Ingvar Graan håller inte med om att det blivit en fråga om politik.

Försöker ni från Alliansen att rädda era styrande kollegor i nämnden?

– Nej, då skulle de ju inte få kritik alls. Så kan man inte tänka. Detta är fakta, säger han.

Under torsdagen lämnade Håkan Holmberg in sin ansökan om att avgå. Den har dock inget med kritiken mot revisionen att göra.

– Jag är över 70 och i och med det här med corona blir det allt mer digitalt. Det är inte min grej. Men det beslutet har inget med kritiken att göra. Det finns inga hard feelings. I 20-25 procent av fallen när revisioner i kommuner gör anmärkningar eller inte vill bevilja ansvarsfrihet så går fullmäktige emot, säger Håkan Holmberg.

På fullmäktiges möte den 8 juni avgörs frågan om anmärkningen.

Så fungerar revisionen

Varje kommun och region ansvarar för revisionen av sin verksamhet.

Den kommunala revisionen granskar på fullmäktiges uppdrag, alltså indirekt också för medborgarna.

Revisorerna är förtroendevalda. De biträds av sakkunniga yrkesrevisorer.

Revisorerna ska pröva om verksamheten "ändamålsenlig och effektiv, om styrningen är tillräcklig och om räkenskaperna är rättvisande".

Källa: SKR, Sveriges Kommuner och Regioner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!