Alla barn ska få komma till tals

Efter barnamordet i Tjällmo vill politikerna ändra socialtjänstens rutiner. De kräver att handläggarna vid alla anmälningar alltid ska prata med barnen.

Foto: Anders Törnström

MOTALA2014-01-15 10:40

Orimligt för den redan hårt belastade verksamheten menar tjänstemännen.
Den 16 juni mördades en treårig flicka i Tjällmo av sin mamma. Snart framkom att flickans föräldrar låg i en vårdnadstvist och att pappan till socialtjänsten uttryckt oro för att mamman skulle skada sig själv eller barnet. Trots det gjordes aldrig någon utredning.
Kommunens egen granskning av händelsen visar på en rad brister och inom kort väntas Inspektionen för vård och omsorg, IVO, komma med sina synpunkter.
Inför IVO:s besked har dock politikerna valt att agera. På socialnämdens decembermöte togs beslut om att socialtjänsten ska ha som mål att alltid prata med alla barn som berörs av socialtjänstens insatser.
– Vi tycker inte att man kan säga att man låter barnen komma till tals om man inte har pratat med alla barn i alla ärenden, säger ordförande Anne-Lie Liljedahl (S).

Behöver höra barnen

Socialtjänsten får in anmälningar från såväl allmänheten, som polis, förskolor, sjukvården och elevhälsan.
Innan man fattar beslut om man ska inleda en utredning görs en förhandsbedömning och det är redan där som politikerna menar att man behöver höra barnen.
Men det innebär väldigt mycket arbete enligt socialkontoret.
– Vi ser alltid till barnets bästa och pratar med barnen där det behövs. Det här är en väldigt god föresats, men vi har i dag inga resurser för att prata med alla barn. Bara under de sex första månaderna förra året gjorde vi 205 förhandsbedömningar. Det hade varit omöjligt för oss att prata med barnen i alla de fallen, säger myndighetschef Monika Hahn.
Hon förklarar att de tre handläggare som i dag arbetar med barnärenden är överhopade med jobb och hon bedömer att det behövs ytterligare fyra personer till för att bara klara dagens arbetsbörda. Och då är det inte inplanerat att de ska tala med alla barn, det skulle kräva ytterligare resurser.
– Vi har varit hårt belastade under lång tid. Utredningarna i dag är mer omfattande, mer komplicerade och tar längre tid, säger hon och fortsätter:
– Vi gör en första bedömning av alla ärenden, men jag kan inte sticka under stol med att anmälningar som inte bedöms som akuta i dag kan bli liggade ett tag.

Vill se ny arbetsmetod

Anne-Lie Liljedahl säger att de vill att socialkontoret tar fram en arbetsmetod om hur det nya målet ska genomföras.
– Om resurserna sedan behöver förstärkas får vi göra det, säger hon.
Ni har en väldigt ansträngd ekonomi, var ska ni hitta de pengarna?
– Det behöver inte alltid vara en fråga om att tillföra medel. Man måste också titta på om vi kan ställa om och förändra fördelningen mellan myndighetsbiten och vår service och tillgänglighet, säger Anne-Lie Liljedahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om