Akutens vädjan: Kom bara till akuten om det är akut

Ansvariga chefer vid akutmottagningen i Motala går ut med en vädjan till Motala- och Vadstenabor, med tanke på sommarens underbemanning. "Vi går sällan går ut med det", säger Julia Plath.

Kom bara till akuten när det är till akuten du ska. Så lyder akutmottagningens vädjan till boende i västra länsdelen.

Kom bara till akuten när det är till akuten du ska. Så lyder akutmottagningens vädjan till boende i västra länsdelen.

Foto: Lillian Andersson

Motala2023-06-25 17:00

Kom bara till akuten när det är till akuten du ska.

Så lyder akutmottagningens vädjan till boende i västra länsdelen.

– Minst tio procent, och med facit i hand säkert 20 procent, av patienterna hör egentligen inte till akutmottagningens kärnuppdrag. Det är en stor andel av våra patienter, säger Julia Plath, överläkare samt medicinskt ledningsansvarig.

Vidare berättar hon att akuten sällan går ut med det här problemet. I sommar, med den underbemanning som råder bland sjuksköterskorna, står de inför en situation där de måste.

– När vi säger sådana saker vet vi tyvärr, och det är därför det är så svårt att säga i en intervju, att det är fel patienter som tar till sig det. Vi går sällan ut med det, för vi vill att våra äldre och sjuka ska söka.

undefined
Julia Plath, överläkare samt medicinskt ledningsansvarig vid akutmottagningen, berättar att akutens personal ibland hamnar i konflikt med patienter. "När man kommer hit och vi säger till minst tio procent att de inte ska vara här, då önskar vi förståelse för det. Att vi inte tar in är för att vi måste skydda vår kärnverksamhet. Vi vill kunna ta hand om hjärtinfarkter, barn med brutna armar och andra patienter som verkligen behöver akutsjukvård", säger hon.

Kontentan är tydlig. Man ska söka till akuten när man är sjuk. Men, man ska bara göra det när det är akut.

– De som har haft besvär länge har sällan någonting hos oss att göra. Har man haft ont i ryggen i sex veckor och har en extra besvärlig dag, då är det ändå inte till akutmottagningen man ska, även om det är jättesynd om en.

Julia Plath framhåller att risken för allvarlig, akut sjukdom ökar med åldern. Det kan vara en bra sak att ha med sig, för att veta när man bör söka vård på akuten.

– Man ska söka om man är rädd för sitt liv. Vi har också samarbete med primärvården och vi sorterar rätt om man kommer fel, det är ingen fara, men vi måste ändå be om förståelse för att vi sorterar ännu mer än vad vi gör nu.

undefined
Kom bara till akuten när det är till akuten du ska. Så lyder akutmottagningens vädjan till boende i västra länsdelen.

Ett viktigt budskap, som Julia Plath vill skicka med de boende i västra länsdelen, är att akuten i Motala har öppet som vanligt, dygnet runt.

– Det vi såg 2016, när vi var i ett likartat läge, var att många vände sig till akutmottagningen i Linköping. Det är egentligen det värsta man kan göra, för de avlastar redan oss, säger hon och fortsätter:

– Vi vill verkligen säga till befolkningen här att känner man sig osäker på om man behöver akutsjukvård, kom till oss. Gå inte till andra för att man tror att det går lättare. Vi har gjort en uppdelning internt och ambulanserna kör lite olika för vi är nischade på olika saker, men jag som är rädd för mitt liv ska gå till min närmaste akutmottagning och förlita mig på den sortering som görs där. Är man osäker kan 1177 och vårdcentralen hjälpa.

Julia Plath fastslår:

– Systemet är riggat – och det är riggat ganska bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!