Vid årsskiftet tillträdde Albin Gunnarson som ny ordförande för Bostadsstiftelsen Platen och tog då vid efter Daniel Starkengren (M).
– Det känns bra, säger han.
Under förra mandatperioden var Gunnarson ordförande i överförmyndarnämnden. Att han sedan skulle bli ordförande för Platen var något som växte fram under 2022, berättar han.
– Det var planerat, sen ska man förstås väljas i demokratiska processer i sitt parti.
Varför vill du ha posten? Vad lockar?
– Jag tycker att det är spännande att leda ett företag, bostadsbolag i det här fallet, som nästan omsätter en halv miljard. Det är ett utmanande arbete.
Uppdragets omfattning motsvarar ungefär en tjänst på 20 procent, för Gunnarsons del blir det ungefär en till två dagars arbete i veckan. Övrig tid jobbar han som lantbrukare i Fornåsa där han också bor med sin familj på föräldragården.
– Jag är agronom och jobbar speciellt med oljeväxter och ansvarar för försöks- och utvecklingsverksamheten för oljeväxter i Sverige.
Gunnarson har också bott i hyreslägenhet, då han bodde i Enköping.
– Jag har bott där med min fru en gång i tiden.
– Jag har lite svårt med inglasade balkonger när grannarna sitter under och röker, och det blir en skorsten upp till oss som bor ovanpå. Det tyckte inte jag om, det är något jag minns. Annars var det helt okej.
Intresse för politiken har han haft med sig nästan hela livet.
– Jag gick med i MUF när jag gick på Hällaskolan. Efter valet 1994 var jag suppleant i tekniska nämnden för moderaterna.
1998 började Albin Gunnarson plugga i Uppsala, då blev det uppehåll i det politiks engagemanget. Efter valet 2018 blev det ändring på det.
– Moderaterna gjorde ett väldigt bra val, då behövdes en moderat att leda överförmyndarnämnden, då fick jag frågan.
Vad ser du för utmaningar för Platen framöver?
– Jag tycker att det är ett väldigt välskött företag med väldigt kompetent personal. Vi går in i ett förändrat ränteläge. Det kan göra att människor får det tuffare och väljer att flytta hemifrån senare och såna saker. Det skulle kunna innebära att vi får högre vakanser till exempel. Samtidigt är Motala en kommun som utvecklas.
Kommer du att jobba för att få till några förändringar?
– I kommunen jobbar vi med att återuppta arbetet med en koncernstyrning, där har Platen en viktig del.
En bolagisering av Platen?
– Ja, någon form av bolagisering. Vi utreder om det är möjligt att göra. Jag tror att det finns sex bostadsstiftelser kvar i Sverige och 280 kommuner har gått till aktiebolagsform. Så som kommunerna ser ut idag med ett relativt stort underhållsberg så krävs det att man jobbar smartare med kapitalet i hela kommunen.
Hur ser du på en bolagisering?
– Det är ett modernare sätt att driva ett företag. Revisionen i kommunen menar att Motala kommun jobbar för lite med bolagsform. Jag tror att det kommer att behöva göras förändringar. Utredningen får visa om det är rätt att göra om stiftelsen till ett bostadsbolag.
Han påpekar att det är upp till kommunstyrelsen huruvida det kommer att bli en bolagisering av Platen eller ej. Själv ser han inga nackdelar och uppger att det inte skulle påverkar hyresgästerna.
Vi kommer in på frågan om försäljning av fastigheter. Gunnarson förklarar att detta är en naturlig del.
– Jag ser ingen någon omedelbar utförsäljning av något bostadsbestånd för att göra en förändring, men man gör alltid försäljning.
Han nämner försäljningen av Guldkullen som ett exempel, som var del i att finansiera Facklan.
– Varje gång man gör en försäljning uppstår reavinster. I koncernstyrning kan man föra över såna vinster till moderbolaget i kommunen. Som det är nu är pengarna kvar i stiftelsen vid försäljning.
Hur ser du på att använda pengar från Platen till kommunens investeringar?
– För mig hänger värdet i fastigheterna i staden, och i småorterna, samman med hela kommunen. Kan värdet utnyttjas till hela kommunen då tycker jag det är en styrka.
Hur ser det då ut med byggplaner? Gunnarson nämner det planerade bostadsbygget i Ekenäs, Åkervallens äldreboende och Platens nya huvudkontor på Vintergatan. Vad gäller renoveringsbehovet så tycker han att det är viktigt att renovera och hålla efter hyreshusen.
– För mig är det viktigare att vi sköter om det vi har än på något sätt blir större.
Är det något du vill prioritera?
– Jag tror att vi har fyra år kvar i Gamla stan innan vi kan ge oss på något annat. Det är ett stort projekt.