För ungefär ett år sedan bestämde sig kommunen för att ta sig an den trafikfarliga växtligheten. Att häckar och grenar sticker ut över gator och trottoarer är ett återkommande klagomål till kommunen och nu ville gatuenheten ta ett krafttag.
– Det sker en hel del tillbud därför att trafikanter inte ser varandra, säger gatuingenjör Ove Andersson.
Fotografering
Kommunens nya metod innebär att man åker runt i bostadskvarter och när man ser en trafikfarlig häck fotograferas den, läggs in i ett system och fastighetsägaren får en lapp i brevlådan med en uppmaning att åtgärda växtligheten.
– Efter ungefär en månad kommer vi tillbaka och kollar om någonting här. Och det inte har gjort det lämnar vi en påminnelse och gör en ny notering i vårt system, säger Ove Andersson.
Om ingenting hänt efter ytterligare en månad lämnas besked till fastighetsägaren att man riskerar en tvångsklippning, det vill säga att kommunen kommer ut och klipper häcken.
– Då måste vi gå vidare till plan- och miljönämnden så att politikerna där får ta ett beslut om tvångsklippning, säger Ove Andersson och förklarar att om kommunen kommer ut och klipper måste fastighetsägaren betala för arbetsinsatsen.
700 uppmärksammats
Hittills har ungefär en femtedel av fastigheterna i kommunen kontrollerats, men förhoppningen är att samtliga ska besiktigas. Av de som synats har 700 fått en uppmaning om åtgärder och av det har ungefär hälften hörsammat beskedet. 40 av de 350 har inte agerats ens efter en påminnelse och har nu fått besked om risken för tvångsklippning.
– Sedan hoppas vi att inget ärende ska behöva leda dit, säger Ove Andersson.