40 procent av de folkvalda har lämnat fullmäktige

Fullmäktige har minskat från 57 till 56 ledamöter. Totalt sett har den högsta politiska församlingen den här mandatperioden tappat 40 procent av ledamöterna.

Det har varit många avhopp från fullmäktige under mandatperioden.

Det har varit många avhopp från fullmäktige under mandatperioden.

Foto: MVT arkiv

Motala2022-01-04 06:00

Fullmäktige i Motala har haft flera politiska avhopp den här mandatperioden. När SD nu fått ett nytt avhopp innebär det att de inte längre har personer att fylla sina stolar med utan att den politiska församlingen krymper från 57 ledamöter till 56.

Ser man till samtliga politiker som av olika skäl inte är kvar i fullmäktige sedan valet 2018 så handlar det om 23 stycken. Utöver det har det också inkommit ytterligare en anmälan om att lämna, men den har inte lämnats vidare till länsstyrelsen än. De 23 som de har hanterat motsvarar dock 40 procent av ledamöterna som Motalaborna valde.

– Det är många, ovanligt många, konstaterar fullmäktiges ordförande Nils-Ingvar Graan (KD).

Länsstyrelsen har inte kvar statistik över alla de senaste mandatperioderna men det går ändå att jämföra med perioden 2010-2014 då 14 politiker behövde ersättas. Perioden 2002-2006 var det lika många och 1998-2002 var det 11 stycken.

Nils-Ingvar Graan påpekar dock att det finns en rad skäl till att ledamöterna inte är kvar. Vissa har flyttat, några har gått bort och så har det varit osämja inom partier. En genomgång visar att tre personer flyttat, två gått bort, tre inte är kvar av okända skäl och att 15 ledamöter valt att avsäga sig sina uppdrag.

– Men det är många ändå som valt att avsäga sig uppdragen, säger Nils-Ingvar Graan.

Vad tror du att väljarna tänker om att 40 procent av de politikerna som de valde inte längre finns kvar?

– Väljarna känner nog sig besvikna på det, säger Nils-Ingvar Graan.

Men något arbete för att agera och motverka fler avhopp görs inte från kommunfullmäktiges håll. Nils-Ingvar Graan leder presidiet som planerar, leder och ansvarar för mötena, men enligt honom har det inte funnits någon fråga på deras bord som handlat om att hantera avhoppen.

– Nej, det är ingen fråga som vi jobbar med centralt från fullmäktiges håll. Det är en fråga som varje parti får hantera, säger han.

Det är val nästa höst, kommer det att göras något nu för att försöka förhindra att det blir så här även nästa mandatperiod?

– Jag ser inte vad vi kan göra från fullmäktiges håll. Det här handlar om ett arbete som partierna måste göra, men generellt tror jag att alla partier arbetar för att man vill ha in fler folk och för att de som väljs in ska stanna kvar, säger Nils-Ingvar Graan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!