Motala kommun har under en längre tid haft problem med bemanningen av sina förskolor. Liksom resten av landet brottas man med att det råder brist på utbildade förskollärare till de fasta tjänsterna, men inte heller vikarier är enkelt att få tag på.
– Det är en allvarlig situation. Bemanningscentrum jobbar jättehårt för att hitta personal med lämplig kompetens, men läget är svårt, säger verksamhetschef Yvonne Larsen.
Vikariebristen får konsekvenser både på kort och lång sikt och har drabbat enheterna olika.
– I vissa fall har man fått problem att upprätthålla god kvalitet. Det blir svårt att jobba enligt läroplanen och att nå verksamhetens uppsatta mål, säger Yvonne Larsen.
På en del håll har man fått problem att klara de ordinarie öppettiderna. Det innebär att förskolorna helt enkelt kan behöva stänga tidigare och föräldrar får komma och hämta sina barn därför att man inte har tillräckligt med personal för att upprätthålla trygghet och säkerhet.
– Personalen försöker att hjälpas åt och slår nästan knut på sig själva. Det är inte hållbart i längden då man riskerar ordinarie personal, det här kostar på deras hälsa, säger Yvonne Larsen.
För att klara av läget har bildningsförvaltningen bildat en grupp som ska jobba med kompetensförsörjningen av förskolan och skolan. På bemanningscentrum har man också infört veckovisa rekryteringsträffar på arbetsförmedlingen för att locka till sig nya timvikarier.
– Vi jobbar tätt ihop med bildningsförvaltningen för att lösa situationen. Att de haft ett högt tryck och behövt utöka samtidigt som de haft svårt att hitta personal gör att de behövt fylla på sin verksamhet med vikarier och det har blivit en kedjereaktion, säger Cecilia Forsman, enhetschef på bemanningscentrum.
Det har lett till att de i sin tur tvingats sänka utbildningskraven på de vikarier som tagits in. Numera kan man vara outbildad, bara man har någon erfarenhet av barn och har ett rent belastningsregister. Beslutet om ändrade kompetenskrav har de tagit tillsammans med bildningsförvaltningen.
– Nu vill vi att man ska ha gymnasieutbildning och erfarenhet av att jobba med barn. Det kan vara exempelvis från idrottsföreningar eller som aupair, säger Cecilia Forsman.