Packar ihop efter tusentals fynd

Oslagbar boplats i Motala har väckt internationell uppmärksamhet. Sedan 2000 har arkeologer från Riksantikvarieämbetet, RAÄ, gjort utgrävningar vid Motala ström. Nästa vecka sätter de punkt, packar ihop och lämnar platsen.

Foto:

Motala2013-08-22 11:00

– Det blir konstigt att inte vara här, ett maratonlopp har det varit, säger arkeologen Linus Hagberg.

Efter att för hand ha undersökt en yta på 4 000 kvadratmeter, sållat 2 000 kubik jord och gjort tusentals fynd har det blivit dags att packa ihop spadar och verktyg. Arkeologerna från RAÄ gör de allra sista undersökningarna innan de under nästa vecka lämnar den gamla boplatsen från äldre stenålder vid Motala ström.

Platsen har bjudit på praktfynd och väckt eko internationellt. Arkeologerna är ganska säkra på att en så fyndmässigt intressant plats, det kommer de inte att stöta på i sina karriärer igen.

– När vi lämnar den här platsen kommer vi inte att vara med om det här igen, säger arkeologen Göran Gruber.

När utgrävningarna började vid strömmen år 2000 var det en tio kvadratmeter stor yta som undersöktes. RAÄ visste redan då att området var speciellt, men att man ett drygt decennium senare skulle prata om platsen på det sätt man gör i dag, det fanns inte i tankarna då.

För Linus Hagberg var det hans första riktiga jobb som arkeolog och han har sedan varit med på resan fram till i dag.

– Vi förstod att det var en fantastisk plats, men det var en liten yta vi undersökte till att börja med. 2002 drog arbetet i gång på riktigt, säger han.

2003 gjordes en marinarkeologisk undersökning av ett 50 kvadratmeter stort område i strömmen. Det blev en stor framgång och efter det har vatten pumpats undan för att undersöka vidare, vilket ledde till fler intressanta fynd och en klarare bild av området som boplats.

– Det fanns inga idéer om hur stort område som behövdes, det marinarkeologerna gjorde 2003 har vi senare kunnat göra på ett mer effektivt sätt, det blev nästan som en förstudie, säger Göran Gruber.

Det står klart att platsen har varit central och viktig för området. Men saker som har tillverkats här har också spridits runt om i landet. Hantverk och rena statussymboler har hittats.

– Man har inte bara fiskat, man har tillverkat vapen, jagat djur och tillverkat hantverk av djurbenen. Alla aspekter av livet finns, det är en oerhört sammansatt plats, säger Göran Gruber.

Själva utgrävningarna avslutas alltså, men arbetet med platsen är långt ifrån över.

– Vad som krävs nu är att vi analyserar de fynd vi har för att få en uppfattning om människorna som bodde här, vill vi komma nära människorna måste vi bryta ned det här materialet, säger Göran Gruber.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om