Motala är först i landet

Ett högtflygande projekt som räddningstjänsten i Motala är först i Sverige med. Det handlar om en drönare som räddar liv.

16 april 2015 06:48

Obemannade farkoster, drönare, är ett redskap som sedan tidigare finns vid ett antal räddningsstationer runt om i landet.

Men Motala är ändå först - i ett avseende.

– Vi kommer att utrusta vår ledningsbil med en fyrmotorig multikopter och det är ingen annan som har det. Det innebär att vi kan använda utrustningen så fort vi kommer fram till en olycksplats, vid i stort sett varje larm av lite större karaktär, säger brandmästare Stefan Fredriksson

Claes Meijer, egen företagare och drönarspecialist, är den som ligger bakom affären med Motala kommun som handlat upp ett antal hobbymodeller som modifierats efter ett specifikt användningsområde.

Den maskin som räddningstjänsten nu ska ta i bruk är utrustad med en kamera som sänder såväl rörliga bilder som stillbilder till operatören på marken.

Stationens samtliga sju brandmästare har utbildats och kan nu hantera drönaren vars räckvidd sträcker sig till omkring 1 000 meter i sidled och drygt 120 meter på höjden.

Tänkbara användningsområden är bränder utomhus, bränder i stora industrilokaler, trafikolyckor med till exempel långtradare med farligt gods i lasten och eftersök av försvunna personer.

– Det här kan bli ett fantastiskt hjälpmedel, menar brandmästare Håkan Sandberg. Vi kan lyfta med drönaren och göra en första besiktning av en olyckplats och se var någonstans de stora farorna för vår personal finns och på så vis säkra ett tryggt ingripande från vår sida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!