Infrastruktur på landsbygden är viktig. Det var de debatterande politikerna Marcus Lejonqvist (SD), Elias Georges (S), Lars Carlsson (C) och Johan Nopp (L) eniga om. (Här kan du se debatten i efterhand) Och på frågan om kommunen når bredbandmålet till 2025 var svaret enstämmigt ja.
– Med den resa och de ambitioner som är räknar vi med att alla får tillgång till bredband till 2025, och där det inte går ska det finnas radiolänk, svarade Georges och fick medhåll av Carlsson.
Medan Lejonqvist påminde om att det inte bara gäller att avsätta pengar utan även samverka med privata aktörer.
Att säga när det blir tågstopp i Godegård var däremot svårare.
– År vet jag inte, men det jag kan säga är att vi och regionen har olika målbild i detta. Skulle vi få till ett tågstopp skulle vi få pendlingsmöjligheter, sa Georges och menar att det skulle ge en utökad arbetsmarknadsregion.
– Det finns en avvikande åsikt i detta och det är vi i Liberalerna som säger att man måste se vad som blir bäst, kanske är det Mariedamm på Örebrosidan lika gärna som Godegård, sa Nopp.
I övrig var diskussionen om kollektivtrafik inriktad på en utbyggnad av när- och anropstrafiken för landsbygden men att det är regionens ansvar.
För att ha en levande landsbygd framhölls att det kräver marknadsföring. Johan Nopp återkom åtskilliga gånger till behovet av en tillgänglighetsanalys öppen för alla att ta del av.
Behöver man lyfta landsbygden mer, kontra innerstaden?
– Ja, man borde kanske vända på det ibland och ta ett utifrånperspektiv, sa Nopp.
– När man tar ett beslut i kommunen måste man se på hur det påverkar landsbygden, sa Lejonqvist.
Carlsson tillade möjlighet att bygga varpå Nopp återkom till tillgänglighetsanalysen.
En läsarfråga om klimatarbetet i kommunen blev i första hand en fråga om solenergi och laddstolpar.
– Vi socialdemokrater har sagt att vi vill bygga ut med fler laddstolpar och vi ser gärna en eller flera solcellsparker i kommunen, men kanske inte på bördig jordbruksmark utan på redan förgiftad mark som inte går att använda till något annat, sa Georges.
– Solceller givetvis och att det finns på kommunala hus, sa Carlsson.
– Vi skulle kunna driva ett eget elbolag genom att ha solceller på våra egna kommunala tak, sa Nopp.
Lejonqvist var däremot inte med på det.
– Det är mycket om att bygga vindkraft och solkraft. Men ska man satsa på klimatet så är det kärnkraft som gäller, sa han och fick direkt mothugg.
– Detta med kärnkraft är inte ett alternativ, sa Georges.
Laddstolpar ses däremot som självklart, även på landsbygden, och mer än så.
– Vi vill att kommunen är med och bygger laddstolpar även för elbåtar, det är vårt dricksvatten som vi talar om, sa Nopp.
Joacim Larsius och Kristina Berry, båda Klockrikebor, var på plats i kyrkan under debatten och ansåg efteråt att det finns en del som politikerna borde ta tag i.
– Om man ska ha en inflyttning på landsbygden så undrar jag – var är tomterna? Det är många som kan flytta från Linköping till Klockrike, det är lagom pendling och billigare bostadspriser, men det finns inga tomter att bygga på, sa Larsius och tyckte att debattörerna mest gled förbi den frågan.
– Jag anser att politikerna är naiva när det gäller skolan. Vill de få folk till landsbygdsskolorna så får de betala för det. Man kan inte rekrytera personal om man inte betalar, sa Berry.