Utomhusrinkarna runt om i kommunen har olika utgångslägen i kylan. I Borenberg och Nykyrka har man ställt frågan till kommunen om man får börja spola. Båda har fått nej. I Klockrike, Fornåsa och Tjällmo har engagerade på orten däremot redan spolat färdigt isen.
– Vi anser att så länge utegym, skidanläggningar och elljusspår har öppet så kör vi, säger isspolaren Daniel Tevell från Fornåsa.
De började spola is för en vecka sen och redan på fredagen körde skolbarn på rinken.
– Det är framför allt barnens is och för de som bor i Fornåsa. Är det något man vill så är det att kunna aktivera barnen, säger Daniel Tevell.
Arne Lamberth som är spolansvarig i Borensberg skickade i veckan in en förfrågan om de får börja spola till helgen. De fick nej från kommunen.
– Det är synd då det är perfekta väderförhållande för att få en bra is.
Han förklarar att de ska få ny återkoppling i nästa vecka om de får börja spola.
– Vi har en lång uppstart för att få färdig is till skillnad från exempelvis bandyplan i Motala som har färdig is att köra på direkt när de får klartecken. Men vi följer kommunens regler och håller stängt till vi får klartecken.
Arne Lamberth menar att det vore bra för folkhälsan i allmänhet om alla kunde få öppna upp anläggningarna utomhus.
– Det är mycket stillasittande barn- och ungdomar nu när alla aktiviteter är inställda, så det vore ett lyft om vi kunde få börja. De 24 stycken frivilliga isspolare vi har står redo att börja spola så snart vi får klartecken.
I kommunen är det stängt på kommunens alla anläggningar både inomhus- och utomhus.
Borensberg och Nykyrka har fått nej att börja spola, men rinkarna i Fornåsa och Tjällmo är redan är klara. Hur ser du på det?
– Det är inget vi haft vetskap om, det var ju inte så lyckat, säger Hanna Gruffman, kulturchef på Motala kommun.
Tycker du det är ett rimligt resonemang att uterinkar borde vara öppna så länge som utegym, skidanläggningar och elljusspår är det?
– På en isrink är man närmare varandra än i ett elljusspår. Det är inramat på ett annat sätt.
Kommer Borensberg och Nykyrka få klartecken att börja spola is?
– Nej, vi håller fast vid att allt är stängt till den 24/1.
Stänger ni de uterinkar som är klara?
– Nej, åtminstone inte över helgen. Det är olyckligt att det blir olika förutsättningar i de olika kommundelarna och vi kommer ta upp frågan igen på måndag med krisgruppen.
Hannah Gruffman förklarar att de har en stor förståelse över den frustration som finns bland föreningar och ideella krafter som tvingats hålla stängt.
– Det är en komplicerad fråga. Det är inte bara coronasmittan man måste ta hänsyn till, utan även folkhälsan och där har föreningar en jätteviktig roll. Jag förstår att det är provocerande på verksamhetsnivå att bli stoppad.
Hon poängterar att det ändå uppstår bekymmer när människor istället uppsöker andra kommuner där man valt att ha uterinkarna öppna.
– Då får de ett ökat tryck på deras anläggningar istället, vilket inte löser problemet.
Är det inte knepigt att kommuner har olika regler?
– Nej det tycker jag nog inte. Kommuner har olika förutsättningar och olika anläggningar. Det skiljer också på antalet smittade och trycket på sjukvården i olika kommuner.
– Vi vet nu att utomhusanläggningar inte är någon fara enligt Folkhälsomyndigheten så självklart hoppas vi på att kunna öppna kommunanläggningarna igen efter den 24/1.